La recaptació per l’impost sobre les estades en establiments turístics, l’anomenada taxa turística, s’ha incrementat en un 16,17% durant el primer trimestre de 2016, segona ha revelat el conseller d’Empresa i Ocupació, Jordi Baiget. En una entrevista amb l’ACN, Baiget ha valorat positivament aquesta dada i ha apuntat que és una mostra de la bona evolució de Catalunya com a destinació turística. Així, la recaptació de la Generalitat per aquest impost ha passat dels 5.938.018 euros durant el primer trimestre de 2015 als 6.897.975 en el mateix període de 2016, gairebé un milió d’euros més de diferència. Durant tot l’any passat, es van recaptar 43,5 milions d'euros gràcies a l’aplicació de l’impost sobre les estades en establiments turístics, un 5,5% més respecte del 2014.

El conseller Baiget també s’ha referit als plans de l’Ajuntament de Barcelona, governat per l’alcadessa Ada Colau, d’introduir una taxa que gravi les estades dels passatgers de creuers a la capital catalana. El titular d’Empresa ha posat en dubte que el consistori barceloní sigui “competent” per aplicar aquest gravamen, ja que és la Generalitat l’administració competent per aplicar aquest tipus de taxes, també sobre l’activitat de creuers, i ha afirmat que serà el Govern i el Parlament els qui eventualment legislin sobre aquesta matèria.

“Tots volem un turisme més sostenible i de qualitat, no basat en el nombre sinó en el nivell de despesa”, ha afirmat el conseller Baiget. Per això, s’ha mostrat obert a dialogar amb totes les administracions, incloent el govern municipal de Colau, i les empreses afectades del sector turístic i ha recordat que la taxa turística de la Generalitat es va acabar pactant amb els hotelers. Tanmateix, ha advertit el consistori barceloní que “hi ha decisions unilaterals que poden perjudicar més que no pas beneficiar l’entorn global”.

Regulació de l'economia col·laborativa

El conseller també ha recordat que la nova normativa sobre establiments turístics que prepara la Generalitat inclourà una regulació específica de l’economia col·laborativa que es dóna en aquest sector (per exemple, amb els habitatges d’ús turístic) i que el Govern vol vetllar per la “competència en igualtat de condicions” i la “igualtat en deures i drets” dels agents del sector. Baiget ha afirmat que “si les empreses ordinàries tributen i tenen estàndards de qualitat davant dels consumidors, també s’ha d’exigir el mateix als nous actors” del sector turístic. En la nova legislació, “s’acabarà trobant un punt intermedi, ja que l’activitat entre prestador de servei i consumidor acaba sent la mateixa, sigui a través d’una plataforma d’internet o presencialment”.

L’efecte de la pròrroga pressupostària a Empresa i Coneixement

Durant l’entrevista, el conseller també ha lamentat que no disposar d’un nou pressupost per aquest 2016 i ha calculat en més de 80 milions d'euros els recursos que deixarà de tenir a disposició el seu Departament. “Això afectarà les polítiques de promoció industrial i les polítiques de recerca i universitat”, ha apuntat Baiget. El titular d’Empresa ha recordat que la tasca del seu Departament “és garantir el progrés de la societat, a través del foment de l’activitat productiva i de l’ocupació”, a més de vetllar pel model universitari i el sistema de recerca del país.

En aquest sentit, Baiget ha valorat especialment el paper d’ACC1Ó, l’organisme de la Generalitat responsable del foment de la competitivitat de l’empresa, i ha apuntat que “disposar d’una xarxa d’oficines a l’exterior és un element de competitivitat del país. No hi renunciarem i continuarem obrint-ne allà on ens ho demanin les empreses”. El conseller ha recordat que aquest 2016 el Govern preveu obrir noves delegacions comercials d’ACC1Ó a Teheran, a Lima i a la zona dels Balcans.