Unió de Pagesos ha presentat aquest dilluns davant el Servei d'Ordenació de la Distribució Comercial del Departament d'Empresa i Ocupació un total de set denúncies a quatre establiments del grup DIA i a tres de la cadena Carrefour per presumpta venda a pèrdues, és a dir per oferir un producte per sota del preu al qual s'ha adquirit, una pràctica prohibida per la llei estatal d'ordenació del comerç minorista. Unió de Pagesos assegura que ambdues cadenes van oferir conill fresc sencer a un preu inferior als 4 euros/quilo, quan el preu mitjà d'aquest producte durant aquest 2016 és superior a 5 euros/quilo, segons la Base de dades de preus de venda al públic de productes d'alimentació del Ministeri d'Economia, que registra els preus pagats pels consumidors. Aquestes ofertes van estar vigents fins al 15 de juny, als centres DIA, i fins al 22 de juny, als centres Carrefour.

El sindicat denúncia que "no és casualitat" que aquest tipus d'ofertes es produeixin "just en el moment en què el preu de llotja comença a repuntar". Unió de Pagesos adverteix que "aquest tipus d'abusos continuats a la cadena alimentària situen cada vegada més al límit de la seva viabilitat les explotacions cunícoles de casa nostra" ja que, segons dades del Ministeri d'Agricultura, del juny del 2009 a l'abril del 2015, el cens de conills a Catalunya va disminuir un 21 %, mentre a l'Estat va augmentar un 6 %. L'organització agrària també denuncia que sovint la gran distribució fa coincidir les campanyes de promoció del consum de la carn de conill que impulsa l'organització interprofessional cunícola (Intercun) amb les seves ofertes a baix preu.

Amb l'objectiu d'evitar aquest "greuge" al sector cunícola català, Unió de Pagesos exigeix al Departament d'Agricultura que, com s'ha fet en altres zones de l'Estat, articuli l'ajut de minimis per tal que les explotacions puguin disposar de liquiditat. A més, el sindicat també convida la conselleria "a endegar accions urgents i contundents per frenar l'abús constant de la gran distribució, per exemple i com es va comprometre, aplicant mesures per diferenciar el conill català en el lineals dels comerços".

El sindicat exigeix una vegada més al Govern que extremi el control del compliment de les normatives que regulen les obligacions i els drets del mercat davant aquests "abusos il·legals" en la resta de la cadena alimentària. Durant aquest 2016, Unió de Pagesos ha presentat quatre denúncies més contra empreses de la gran distribució per presumpta venda a pèrdues, i el 2015, en va lliurar més de vint.