Fins dijous passat 16 de juny s'ha comunicat la vacunació del 3.306 explotacions de boví i 1.018 d'oví, amb un total de 305.154 i 194.632 caps de bestiar, respectivament. Aquestes xifres suposen el 60% del bestiar que s'ha de vacunar contra la malaltia de la llengua blava abans del 30 de juny. El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació creu que el ritme de vacunacions és l'adequat, tot i que subratlla que la cobertura encara no és ''l'òptima'' per evitar l'entrada del virus i que els experts consideren que la vacunació ha d'arribar com a mínim al 80% del bestiar. El Departament recorda ''l'obligatorietat'' de la mesura i preveu que el dijous pròxim s'hagi complert amb aquesta mesura.

El percentatge de compliment de vacunacions és major en les comarques més pròximes a la frontera francesa, fet que el comitè de seguiment que avalua la cobertura vacunal valora ''positivament''. Aquestes xifres s'actualitzaran la primera setmana de juliol per verficar el percentatge final d'animal vacunat dins del termini establert pel Departament i que fixa el dijous 30 de juny com a data límit.

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha convocat aquest dilluns per tercera vegada al comitè de seguiment que avalua la cobertura vacunal assolida fins al moment i analitza els resultats obtinguts a pocs dies de finalitzar el termini de la campanya de vacunació enfront el serotipus 8 de llengua blava, la qual es va iniciar el 5 de febrer de 2016 amb la publicació d'una ordre ministerial que la regula.

Aquest comitè, format per tècnics del CRESA, ramaders i veterinaris de camp i per veterinaris del DARP, és l´encarregat d'avaluar els resultats obtinguts en el marc de la campanya, així com d'analitzar els punts crítics que han anat apareixent durant la seva execució.

El comitè també ha valorat les comunicacions de sospites d´efectes adversos rebudes al Servei de prevenció en salut animal, i ha proposat les mesures tècniques corresponents en funció de les conclusions obtingudes d´aquesta valoració.

Per tercera vegada, l´avaluació de les incidències declarades al DARP fins aquet dilluns conclou que no es poden relacionar directament amb l'aplicació de la vacuna i s'ha remarcat el molt baix percentatge, aproximadament un 0,45% en boví i l'1% en oví de les explotacions vacunades, que suposen les afectacions comunicades en relació al total d'explotacions vacunades. No obstant això, el DARP manté el compromís de fer un seguiment d'aquells ramats en què es detectin afectes adversos.

El Departament ha anunciat que estudia les mesures addicionals per garantir que tots els ramaders de Catalunya compleixin amb la obligació de vacunar per tal de protegir la cabana ramadera i evitar l'aparició de la malaltia.