Els ministres d'Economia i Finances de la Unió Europea (Ecofin) han ajornat fins al juliol l'aprovació de la nova senda de reducció del dèficit públic d'Espanya, que concedeix un any més per complir amb l'objectiu de reduir el desfasament per sota del 3% del PIB, fins al 2017.

"Hem considerat breument les referències per revisar els objectius i terminis de dèficit inclosos en les propostes d'Espanya i Portugal. Prenem nota de les propostes de la Comissió però hem decidit posposar el debat i aquests elements fins que la Comissió publiqui la seva proposta formal sobre sota el procediment per dèficit excessiu", ha informat en roda de premsa el president de torn de l'Ecofin, Jeroen Dijsselbloem.

La Comissió Europea va recomanar a mitjans de juny establir nous objectius de dèficit per a Espanya (del 3,7% aquest any i del 2,5% el 2017), però va retardar la decisió per determinar la "falta d'acció efectiva" per part del Govern , en el marc del procediment per dèficit excessiu, que hauria iniciat el procés per imposar una multa per incompliment.

Els serveis legals del Consell van determinar després de ser preguntats per aquesta qüestió que "no hi ha base legal" perquè els ministres de Finances de la UE aprovin aquesta nova senda mentre que no hagi estat inclosa en el procediment per dèficit excessiu.

Per tant, l'Ecofin ha aprovat aquest divendres les recomanacions específiques de l'executiu comunitari per a tots els socis del bloc comunitari excepte per a Grècia, part d'un rescat. En els casos d'Espanya i Portugal, per al que Brussel·les també va recomanar una nova senda del dèficit, els ministres de Finances de la UE han deixat obert la part corresponent als nous objectius fiscals.

"Sobre Portugal i Espanya, els textos de les recomanacions específiques per país seran finalitzats al juliol i abordats d'una manera consistent amb els passos a prendre sota el procediment per dèficit excessiu de la UE", diu un comunicat del Consell.

En qualsevol cas, el ministre en funcions d'Economia i Competitivitat, Luis de Guindos, ha garantit a la seva arribada a la reunió que la pròrroga a Espanya per complir amb els objectius de dèficit pressupostari està "absolutament" decidida i que no corre perill.

En roda de premsa després de la reunió, De Guindos ha insistit que l'any addicional per a Espanya "està acordat" i que "la via fiscal estarà aprovada" al mes de juliol. "El que s'ha qüestionat és la forma en la qual es comunica la via fiscal", ha explicat de nou.

Pel que fa a les recomanacions a Espanya, Brussel·les va proposar millorar la integració del mercat laboral, centrant-se en l'efectivitat de cursos de formació i enfortint la capacitat dels serveis regionals d'ocupació i la coordinació amb els serveis socials.

A més, la Comissió va instar Espanya a abordar les disparitats entre els esquemes de renda mínima i la millorar els sistemes de suport a famílies, incloent l'accés a cures de menors qualitat.

D'altra banda, l'Executiu comunitari va proposar adoptar mesures per incentivar la cooperació entre empreses, universitats i centres de recerca, així com accelerar la implementació de la llei d'unitat de mercat a nivell regional.