Negativa per quart mes consecutiu

Els preus pugen sis dècimes al maig i deixen una inflació anual del -0,7%

Les tarifes de les companyies de telefonia mòbil pressionen a la baixa el comportament de l'IPC

14.06.2016 | 10:45

Els preus es van incrementar sis dècimes al maig i van deixar una inflació anual del -0,7%, una dècima més alta que la registrada a l'abril, cosa que suposa acumular quatre mesos seguits d'inflació en negatiu, segons ha publicat aquest dimarts l'Institut d'Estadística espanyol. Les tarifes de les companyies de telefonia mòbil, que aquest mes de maig han mantingut preus, contràriament al maig de l'any passat que els van incrementar, han pressionat a la baixa la inflació que continua en zona negativa. En el conjunt de l'estat espanyol, els preus es van apujar cinc dècimes al maig i van deixar una inflació negativa de l'1%, una dècima més alta que a l'abril i negativa per cinquè mes consecutiu.

Les cistelles de preus que han mantingut els preus en zona negativa han estat aquest mes de maig les tarifes de les companyies de telefonia mòbil, que aquest maig han registrat una taxa interanual de l'1,8%, 1,6 punts per sota de la registrada a l'abril com a conseqüència d'un període d'estabilitat de preus contràriament a la pujada que es va registrar al maig de l'any passat.

L'altre cistella que ha pressionat en negatiu a l'IPC ha estat la d'aliments frescos que s'ha situat en el 2%, una dècima per sota que la registrada a l'abril.

Per contra, el comportament de preus que ha ajudat a frenar la caiguda de l'IPC han estat els de l'habitatge, amb un increment de preus de la factura elèctrica davant la baixada del maig de l'any passat; l'oci i la cultura per l'impacte dels viatges organitzats que aquest mes de maig han baixat preus però menys que l'any passat; i finalment, la cistella del transport on s'ha vist que taxa interanual al maig s'ha situat en -5%, tres dècimes més alta que a l'abril com resposta al fet que els preus de les gasolines han pujat més que al maig de l'any passat.

La inflació subjacent, la que no té en compte els aliments frescos ni els preus dels carburants, s'ha mantingut aquest mes de maig en el 0,7%.

Per demarcacions, els preus a Barcelona es van incrementar al maig en sis dècimes i van fixar una inflació anual negativa del -0,6%, sense variació en relació amb la registrada a l'abril. Barcelona encadena quatre mesos d'inflació negativa i amb aquest -0,6% es registra la taxa més negativa des del gener de l'any passat.

Girona va veure com els preus es van incrementar al maig en cinc dècimes deixant la inflació anual en el -0,9%, una dècima més alta que la registrada a l'abril. Les comarques gironines encadenen cinc mesos amb inflació negativa.

A Lleida els preus es van incrementar en vuit dècimes i van deixar la inflació anual en una taxa negativa de l'1,1%, una dècima més alta que la registrada a l'abril. Lleida acumula cinc mesos seguits d'inflació en negatiu.

Finalment, a Tarragona els preus es van apujar al maig en quatre dècimes deixant una inflació anual negativa del -1,3%, dues dècimes més alta que la registrada a l'abril. Tarragona acumula 10 mesos seguit amb taxes interanuals d'inflació negativa.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema