L'aeroport de Girona continua a la baixa. Durant el maig van passar per la terminal 175.793 passatgers, la qual cosa suposa un descens del 13% respecte el mateix mes del 2015. Després dels repunts de trànsit que es van viure al febrer i març, l'aeroport ha començat la temporada d'estiu amb mal peu, perquè el descens d'aquest maig se suma al que ja es va viure durant l'abril. Això fa que, de retruc, si es mira l'acumulat de l'any, la tendència sigui clarament a la baixa.

Aquest 2016 encara no s'ha arribat al mig milió de passatgers i, en percentatges, el descens respecte al 2015 és del 8,8%. Durant el mes de maig, les operacions (aterratges i enlairaments) també han caigut fins a un 16%. Una situació paral·lela a la que viu el transport de mercaderies, que també s'estronca.

Tot i que als mesos de febrer i març el trànsit de passatgers va remuntar, d'ençà de l'abril l'aeroport de Girona ha tornat a entrar en números vermells. Això fa que, en el que portem d'any, els números siguin negatius. Entre gener i març, la terminal de Vilobí d'Onyar encara no ha arribat al mig milió de passatgers (491.699) i, si es mira l'acumulat d'aquest 2016, el descens en comparació amb l'any passat és del 8,8%.

Tot i haver-se engegat ja la temporada d'estiu, la terminal de Vilobí d'Onyar continua ressentint-se de la retallada de rutes operada per Ryanair. L'aerolínia de baix cost irlandesa n'ofereix 29 de la cinquantena que s'operaran fins al darrer cap de setmana d'octubre. Però la companyia ha tret rutes com Palma de Mallorca, Marràqueix o l'Alguer (aquesta, una de les històriques).

Aquesta davallada de passatgers, de retruc, també s'ha deixat notar amb els enlairaments i aterratges. Durant aquest passat mes de maig, han caigut un 16,1% (s'han operat 1.963 vols). Els descensos d'activitat també s'han viscut amb les mercaderies. Durant el maig, des de Vilobí d'Onyar s'han transportat 6,26 tones (un 14,1% menys respecte el mateix mes del 2015).

Nou de cada deu, amb Ryanair

En l'acumulat d'aquests cinc primers mesos d'any, la ruta més escollida pels viatgers és Pisa (52.591 usuaris), seguida d'Eindhoven (33.636) i Weeze (32.911). Si es posa la lupa damunt les companyies, Ryanair continua acaparant -de fet, gairebé monopolitzant- el trànsit de viatgers.

Dels 491.699 passatgers que han passat per la terminal de Vilobí d'Onyar, 450.259 s'han enlairat o bé han aterrat amb un avió de l'aerolínia de baix cost irlandesa. És a dir, nou de cada deu (91,57%). A Ryanair la segueixen, si bé ja a molta distància, les companyies Transavia (15.734 passatgers), Thomson Airways (7.644), Ibertour (3.659) i Jet2.com (3.172).