L'institut estatal d'estadística (INE) ha confirmat aquest dijous que l'economia espanyola va expandir-se un 0,8% durant els primers tres mesos de l'any en relació al trimestre anterior i que el creixement interanual va ser del 3,4%, unes dades que coincideixen amb l'estimació avançada del PIB que va donar fa un mes l'institut estadístic. L'economia porta tres trimestres augmentant un 0,8%. El creixement de l'economia durant els primers tres mesos de l'any es deu sobretot a l'augment trimestral que ha registrat el consum (del 0,9%) i la despesa de les administracions públiques (del 0,8%), en tots dos casos increments superiors als del trimestre anterior, del 0,8% i del 0,4%, respectivament.

L'economia espanyola porta 11 mesos seguits de creixement intertrimestral. En termes anuals, l'augment del 3,4% del PIB és una dècima inferior a del darrer trimestre del 2015. La taxa anual porta 9 mesos seguits a l'alça i els quatre darrers trimestres ha estat superior al 3%.

L'increment del consum de les famílies i de la despesa de les administracions públiques han compensat la moderació del creixement de la inversió (que va ser del 0,4% entre gener i març, davant de l'1,1% del trimestre precedent). D'altra banda, les exportacions han registrat un decreixement del -0,5%, que contrasta amb l'augment del 0,9% del trimestre anterior. El creixement de les importacions s'ha mantingut pla, en el 0,3%.

En el capítol de les inversions (formació bruta de capital fixe) destaca el decreixement del -0,2% en la construcció en termes intertrimestrals. Aquest indicador havia arribat a créixer un 1,9% el segon trimestre del 2015. La inversió en béns d'equip, que serveix per mesurar la confiança en el futur de les empreses, ha crescut tres dècimes menys que el darrer trimestre del 2015, un 1,3%.

Per la seva part, l'ocupació va augmentar en el primer trimestre un 0,9% (tres dècimes més que el trimestre precedent) en relació als darrers tres mesos del 2015. En termes interanuals, l'ocupació va incrementar a un ritme del 3,2%, dues dècimes més que el trimestre anterior, el que significa que es van crear 533.000 llocs de treball a temps complet en un any.

La contribució de la demanda interna al creixement de l'economia va afluixar entre gener i març i va ser de 3,8 punts, tres dècimes inferior a la del quart trimestre del 2015 (4,1 punts). En canvi, la demanda exterior es recupera lleugerament, amb una aportació de -0,4 punts en el primer trimestre, dues dècimes més que els tres darrers mesos del 2015, de -0,6 punts.

Per sectors d'activitat, destaca el retrocés intertrimestral de la construcció (-0,1%), després que en el trimestre anterior creixés un 1,5%, i de l'agricultura (-1%), després d'un increment del 2,7% en el darrer quart de l'any passat. La indústria, per la seva part, s'expandeix un 0,7%, quatre dècimes més que en el període anterior.