Els dos premis a la 'Iniciativa empresarial' dels premis nacionals del comerç han recaigut aquest any a l'empresa Selecta Vidal i la seva botiga 'John Berri' dedicada a roba d'home i a Peixos Ripoll Estera pel projecte 'peix al cove' dedicat a la venda 'on line' de peix fresc. El president Carles Puigdemont ha lliurat els premis davant els comerciants presents al saló Sant Jordi i s'ha compromès a mantenir ''blindat'' el sector comercial català.

En l'edició d'aquest any s'han reconegut 42 botigues d'arreu de Catalunya per la seva trajectòria de més de 100 i 150 anys d'estar oberts al públic. La comarca de la Selva, amb 7 botigues, ha estat la que més reconeixements de comerços centenaris ha recollit.

El president ha alertat als botiguers reunits al Saló Sant Jordi de la Generalitat en la nit dels premis nacionals al comerç català que hi ha models comercials ''aliens'' a la cultura del model comercial català que ''han vingut per colonitzar-nos'' i el Govern no està disposat a permetre-ho.

Puigdemont ha defensat la política de la Generalitat per protegir el model comercial català que ho fa a través d'una normativa pròpia i una actuació diària de reconeixements als propietaris dels comerços, amb l'objectiu de facilitar que aquest model, aquestes botigues es puguin ''transferir'' a les noves generacions, ''tot i que ho tindran difícil'', ha reblat.

Puigdemont ha volgut donar les gràcies als guardonats i el sector del comerç català perquè formen una geografia que cal preservar. El comerç no només és un agent econòmic amb una important aportació al PIB del país, sinó que amb la seva realitat, obrint la persiana cada mati ''ben d'hora, ben d'hora'', és un agent de ''transformació social'' de les ciutats i dels pobles d'arreu del país, ha defensat .

La geografia del país ''no seria la mateixa'' sense les botigues que formen part i integren el model comercial català.

El futur del comerç català no pot ser una peça més d'un museu etnogràfic dedicat a un comerç desaparegut. El comerç, amb el suport del Govern, ha de ''plantar cara'' aquest futur complex a través de la innovació i de noves actituds que són les que en part han estat guardonades en la nit dedicada a la iniciativa comercial i els seus premis nacionals.

Puigdemont ha qualificat el sector del comerç català com ''un tresor colossal'' del país que cal preservar.

Millor iniciativa comercial territorial

El premi a la millor iniciativa col·lectiva territorial ha reconegut la Unió de Comerciants de Mora d'Ebre per la campanya 'Street Market'.

L'altra guardonat com millor iniciativa col·lectiva comercial però fora de concurs s'ha reconegut la tasca de l'Associació d'Amics del Passeig de Gràcia.

En la categoria de premi a la millor 'Iniciativa col·lectiva sectorial', que reconeix els projectes de potenciació i millora de l'eficiència i rendibilitat de les empreses associades a un determinat sector d'activitat, s'ha reconegut al gremi de Catalunya de Comerciants de Ferreteria i subministraments industrials.

El premi a la millor gestió pública, que reconeix els ajuntaments o d'altres ens públics pel seu suport al teixit comercial, s'ha reconegut a l'Ajuntament de Ripoll pel projecte de promoció comercial i turística del centre històric i monumental de la ciutat.

La Selva lidera les botigues antigues

La comarca de la Selva ha obtingut set reconeixement a botigues centenàries i amb més de 150 anys d'experiència, seguida del Barcelonès, inclosa la ciutat de Barcelona, que n'ha obtingut sis reconeixements.

La ciutat de Barcelona, la major localitat amb més densitat comercial, ha obtingut sis reconeixements a botigues de més de 100 i 150 anys, seguida molt de prop per Sant Hilari Sacalm, a la Selva, amb cinc establiments reconeguts.

Els comerços de Barcelona ciutat per acumular cent d'anys d'obertura han estat Forn de Sant Tirs; Forns Pi; Loteria Mir; Matalasseria Mercader i Òptica Florit. Amb 150 anys el reconeixement ha estat per Fruites i Verdures Soley 'Roser'.

Sant Hilari Sacalm per més de 100 anys d'obertura han estat reconeguts Calçats Comas; Farmàcia Broto; Granja Tívoli; i Pastisseria Torrent 'Ca l'Enric'. A Sant Hilari també s'ha reconegut la botiga Pastisseria Fornès per més de 150 anys d'obertura al públic.

A la comarca del Barcelonès s'ha d'afegir el reconeixement per 100 anys a la Cistelleria Casa Canals de Badalona i a la comarca de la Selva també per 100 anys a la Carnisseria Can Negre de Santa Coloma de Farnés i a la Pastisseria Piferrer de la localitat d'Anglès.

Una altra comarca que ha concentrat el major nombre de reconeixements ha estat el Vallès Occidental amb quatre botigues reconegudes per centenàries (Calçat Burguera de Terrassa; Forn Artesà Vergés de Terrassa; Forn Anglada 'Cal Forner' d'Ullastrell; i finalment la botiga Cal Vivet de Sentmenat per 150 anys.

Al Bages hi hagut dos reconeixements pel centenari de Cal Marquet de Sant Fruitós de Bages i la Torre d'en Roca de Sallent. Pel 150 aniversari hi hagut uns altres dos reconeixements per al Forn de pa Margarida de Castellbell i El Vilar i la Llibreria Roca de Manresa.

A l'Alt Urgell ha estat una altra de les comarques amb més d'un premi, en concret dos reconeixement pel seu centenari de Cal Sastret d'Organyà i Embotits Obach també d'Organyà.

Finalment, la comarca de l'Anoia també ha tingut dos premis a dos botigues amb motiu del 150 aniversari. La botiga Cal Perico Merceria Vidal d'Igualada; i Perfumeria Cal Gaspar també a la capital de la comarca.