El secretari general de la Confederació de Comerç de Catalunya (CCC), Miquel Àngel Fraile, ha assegurat en una entrevista amb l´ACN que els botiguers del país estan disposats a sumar-se a "un Dia D" que marqui l´inici de la reforma horària a casa nostra. Fraile ha argumentat que un canvi social d´aquesta magnitud "no es pot fer de manera aïllada" en un sector econòmic, sinó que cal que tota la societat ho faci alhora, com va passar amb l´entrada en vigor de l´IVA o amb l´inici de la circulació de l´euro. El representant de la CCC ha apuntat que el comerç català es vol sumar a la reforma horària per adaptar-se al canvi en la demanda dels consumidors que representarà un canvi d´horaris, però també per millorar la conciliació dels 325.000 treballadors del sector a Catalunya.

Fraile ha recordat que els comerciants són una "peça clau" de tota la reforma horària i que la CCC va participar des del primer moment en les iniciatives per canviar els horaris a Catalunya, com la que es va endegar al Parlament. "El comerç nodreix de productes i serveis als ciutadans i ens hem d´adaptar als canvis socials", ha sentenciat.

El secretari general de la CCC ha afegit que els comerciants estan d´acord amb implantar el model horari europeu a casa nostra i, fins i tot, passar al fus horari de Greenwich (UTC+0). "Això és el més adequat a la ubicació geogràfica i a la disponibilitat de llum solar que hi ha a Catalunya", ha conclòs Fraile.

Sobre la rendibilitat dels negocis que pot representar la reforma horària, Fraile ha indicat que hi ha països com el Regne Unit o Alemanya, entre d´altres, que tenen horaris més racionals i continuen sent economies competitives. "Es tracta d´adaptar-nos, no de fer més hores d´obertura", ha apuntat. Fins i tot, Fraile ha admès que la reforma horària podria reduir costos en alguns comerços i gastar menys en energia per una millor adaptació a l´horari solar.

"El que cal és intentar és que la franja horària comercial sigui accessible per als consumidors. Mantindrem el decalatge entre la finalització de la jornada laboral dels consumidors i el tancament dels comerços per garantir que es pot comprar a l´acabar de treballar o estudiar", ha assenyalat. Fraile també ha defensat que "òbviament, es mantindran excepcions per als comerços en zones turístiques o en festius per a serveis com pastisseries, floristeries o farmàcies".