Més de 500 petites i mitjanes empreses (pimes) de les comarques gironines ja venen productes a través d'Amazon, i vuit de cada deu envien comandes a l'estranger. La plataforma on line s'està revelant com un trampolí per a aquestes empreses, que a través d'Amazon poden oferir el seu catàleg on line arreu del món. De fet, així ho evidencien les darreres dades fetes públiques. Al llarg del 2015, el número de pimes gironines que va començar a vendre a través d'Amazon va créixer un 240% i la seva facturació a través de la plataforma es va multiplicar per tres. De fet, Girona és la demarcació catalana on més van augmentar les vendes internacionals que les empreses van fer a través del gegant de l'e-commerce. El vicepresident d'Amazon per a Espanya i Itàlia, François Nuyts, destaca que "el teixit industrial i empresarial gironí lidera un accelerat procés de transformació digital".

Amazon.es ofereix avui dia 125 milions de productes diferents. El catàleg és ampli. Des de llibres, DVDs i videojocs, fins a articles per a la llar i moda, passant per material esportiu o joguines. D'ençà que el gegant de l'e-commerce va obrir la pàgina web amb aquest domini -ara fa gairebé cinc anys- s'han afegit al catàleg fins a 68.000 productes nous cada dia.

Amazon ven productes directament, però també permet a petites i mitjanes empreses oferir el seu catàleg a través de la plataforma. És a dir, convertir-se en el seu canal de vendes on line. Sense necessitat d'haver de muntar una web o programar una plataforma de pagament segura, aquestes pimes disposen d'un trampolí digital que els permet arribar arreu del món.

El procés és simple, però efectiu. Les pimes pugen el seu catàleg a Amazon i, amb tan sols un clic, decideixen a quines webs volen que es vegin els seus productes (Amazon.es per a l'estat espanyol, Amazon.fr per a França...). I així successivament fins a poder arribar fins a 285 milions de clients repartits arreu del globus.

Quan algun client compra un dels seus productes, Amazon envia un correu a l'empresa perquè el prepari i li enviï directament. En cas que l'empresa comenci a rebre comandes de manera successiva, la mateixa pime pot optar per demanar a Amazon que s'encarregui de la logística.

El 85% ven a l'estranger

Les petites i mitjanes empreses gironines no han estat una excepció a l'hora d'aprofitar els avantatges que els hi ha ofert Amazon. De fet, al llarg del 2015, el número de firmes del territori que va començar a vendre els seus productes a través de la plataforma va augmentar fins a un 240%, i avui dia ja n'hi ha més de 500 que ofereixen el seu catàleg a través d'Amazon.

Però no només això. Segons les darreres dades, el 85% d'aquestes pimes gironines envien comandes a l'estranger. De fet, al llarg del 2015 Girona es va convertir en la demarcació catalana on més van créixer les vendes internacionals que les petites i mitjanes empreses van fer a través del gegant de l'e-commerce. En concret, ho van fer en més d'un 600% (la dada només està disponible en percentatges, perquè al cotitzar al mercat de tecnològics nord-americà, el Nasdaq, Amazon no dóna xifres absolutes).

Per al vicepresident d'Amazon a Espanya i Itàlia, François Nuyts, aquestes dades reflexen que el teixit empresarial gironí -format eminentment per pimes- està "liderant un accelerat procés de transformació digital". "Ja hi ha centenars de pimes gironines que a través d'Amazon venen els seus productes a milions de nous clients de tot el món; per la seva proximitat als mercats europeus i pel seu caràcter emprenedor, Girona està preparada per aprofitar el potencial de l'e-commerce", subratlla el vicepresident.

Precisament, Nuyts donarà a conèixer aquestes dades aprofitant el cicle de trobades que organitza el diari Expansión i el grup BBVA a Catalunya. Aquesta tarda se'n fa una a l'Auditori de Girona, que porta per títol 'La digitalització: una oportunitat per al creixement de l'empresa'. A més del vicepresident d'Amazon, també hi prendran part el president i fundador de la cadena de joguines Eurekakids, el cap de màrqueting de la càrnia Casademont o el director general de Telegraph Hill Capital.