El Govern ha qualificat de "nou atac frontal" a les competències de Catalunya la sentència del Tribunal Constitucional (TC) que prohibeix contractar personal per a nous serveis. La secretària d'Administració i Funció Pública, Meritxell Masó, ha assegurat que el tribunal ha fet una "lectura absolutament política" de l'article anul·lat. "És un article que, des del punt de vista jurídic, no té cap problema ni cap importància", ha declarat a l'ACN. Masó exposa que aquesta decisió judicial no altera els plans de la Generalitat, perquè podran seguir contractant sempre mentre no excedeixin el pressupost destinat a pagar als treballadors públics. La secretària assegura que la sentència tampoc impedeix contractar personal per a la Hisenda catalana. "Es podria contractar personal per a la Hisenda catalana sempre que ho féssim amb el pressupost que tenim i en el marc de les nostres competències", ha exposat.

El ple del TC ha anul·lat un incís inclòs per la Generalitat a l'article 34 de la Llei 2/2015 de Pressupostos de Catalunya. D'aquesta manera, el tribunal prohibeix augmentar la despesa de personal si l'objectiu és la "posada en marxa de nous serveis públics". La sentència és el resultat de l'estimació, per part del TC, del recurs presentat pel govern espanyol.

La secretària d'Administració i Funció Pública, Meritxell Masó, ha assegurat que el Govern veu aquest nou revés judicial com "un atac frontal a les competències de Catalunya". Masó argumenta que el TC ha fet una lectura "absolutament política" d'un punt inclòs a la llei que no té "cap problema, ni importància, ni efecte" des del punt de vista jurídic.

La Generalitat creu que el TC ha interpretat que aquest incís era per avalar la creació de la Hisenda catalana i, per això, l'han declarat inconstitucional. "És el que pensem, no hi ha cap altra possibilitat que fer una interpretació política i des d'un punt de vista que no és el real per entendre que s'ha d'anular", ha exposat. "Potser sí que han entès que és per a la Hisenda catalana o per a alguna altra cosa diferent a l'aplicació d'aquest article", afegeix.

Masó ha lamentat que, una altra vegada, el govern espanyol recorri al TC per limitar les competències de Catalunya. "Esperem cada divendres a veure quin notícia nova tindrem, i avui ha estat un nou dia de vulneració del nostre autogovern i de les nostres possibilitats de construir el nostre país", ha lamentat. Amb tot, Masó assegura que el Govern "seguirà endavant" amb el full de ruta.

Segons Masó, aquest article només tenia la voluntat de poder contractar personal en cas que la Generalitat hagués de dotar serveis nous. "En moltes ocasions, parlem d'una nova escola o d'una nova estació de ferrocarril", ha puntualitat la secretària d'Administració que diu que l'objectiu era poder fer les contractacions necessàries per a aquests casos.

Meritxell Masó ha assegurat que la resolució del TC no estronca els plans de la Generalitat. "El mateix TC reconeix que podem contractes personal, sempre en el marc de la legalitat vigent que el que permet és contractar si tens els diners per fer-ho, és a dir, que hagis pogut estalviar massa salarial", ha justificat Masó. Així, afirma que, després de la resolució, la Generalitat té "les mateixes possibilitats" de contractar que l'any anterior.