El consum de llegums ha baixat prop d´un 25% des dels anys 80 a Catalunya, segons dades que ha aportat el president de l´Associació de Llegumistes d´Espanya (ALE), Guillermo Pedro García Luengo, en el marc de la fira Alimentària. En l´última dècada el descens ha estat del 10%. Segons García Luengo, el consum d´aquest tipus d´aliment es va situar el 2015 en 3,1 quilos per persona i any, quan la mitjana mundial és de 7. Des de l´ALE s´assegura que la població menor de 40 anys ha substituït aquest aliment per menjar ràpid, un fet "molt preocupant a mitjà i llarg termini" des del punt de vista de la salut, segons ha explicat el president de l´associació.

Una altra dada relacionada amb el consum de llegums que aporta aquesta associació indica que segons la Fundació Espanyola de la Nutrició (FEN), les racions setmanes de llegums recomanades són d´entre 3 i 4. A Catalunya la xifra és d´1,3, i està 0,4 punts per sobre de la mitjana estatal. De fet, és la Comunitat Autònoma on se´n consumeixen més, empatada amb Astúries i Cantàbria.

Més enllà de la qüestió nutricional, el president de l´ALE ha definit els llegums com a part d´una cadena de producció d'aliments sostenible i encaminada a aconseguir la seguretat alimentària, a banda de ser "la nutrició més completa per a la població mundial".

També ha destacat que els cultius de llegums "fomenten l'agricultura sostenible i contribueixen a la mitigació del canvi climàtic", atès que, segons ha explicat, fixen nitrogen al sòl i alliberen el fòsfor, fet que comporta que no calgui utilitzar tants fertilitzants i que siguin recomanats per a la rotació de cultius.

Així doncs, l´entitat treballa per augmentar el consum d´aquest producte entre la població, i d´aquí que s´hagi instaurat l´Any Internacional dels Llegums. En aquest marc es plantejaran accions de promoció en mitjans tradicionals i en línia per captar el públic més jove.

Es tractaria d´augmentar el consum dels 3,1 quilos per persona i any fins a 4, així com fomentar el cultiu d´aquest aliment a l´Estat i augmentar la qualitat de les produccions. L´entitat també treballa amb el Ministeri d'Educació perquè els llegums siguin un dels aliments clau a l´hora d´atorgar a una escola el segell de Col·legi Saludable.