L'Associació Espanyola de Punts de Venda amb Recàrrec (AEPVR) ha convocat una vaga, que arrenca aquest dilluns i es prolongarà durant una setmana, davant el risc de desaparició d'unes 40.000 màquines de tabac. El sector vol a sol·licitar al Ministeri d'Hisenda una solució davant la falta de claredat en la normativa.

En concret, aquesta associació ha convocat aquesta vaga, que serà la primera de la història, com a manera de reivindicar una taula de diàleg i negociació amb el Comissionat de Mercat de Tabacs (CMT), després de diversos mesos sol·licitant-la i obtenir una negativa per part de l'organisme que regula el sector.

D'aquesta manera, de les 150.000 màquines expenedores de tabac que hi ha a Espanya, 50.000 romandran apagades i la resta donaran serveis mínims. Totes elles tindran un cartell informatiu per explicar les raons que els ha portat a adoptar aquesta mesura. Aquesta decisió, segons la AEPVR, suposarà la baixada de vendes de gairebé sis milions de paquets de tabac a la setmana.

"Ens veiem obligats a convocar una vaga, realitzant una apagada o donant serveis mínims a les màquines expenedores de tabac ubicades en tots els punts de venda on estan instal·lades, amb les conseqüències de disminució de vendes de paquets de tabac", han advertit des d'aquesta associació, formada per 20.000 associats.

Els punts de venda amb recàrrec, a més de demanar que es permeti seguir invertint en màquines de tabac, han explicat que rebutja els expedients sancionadors que el Comissionat per al Mercat de Tabacs (CMT) ha obert a les empreses dedicades a la instal·lació en dipòsit de màquines expenedores per haver signat contractes amb les tabaqueres, a les que els faciliten quines són les marques més venudes a les seves màquines.

"Sense els pagaments per informació de vendes, les màquines de tabac en molts bars, restaurants, quioscos i gasolineres desapareixeran i seran la porta d'entrada al tabac de contraban", va assenyalar recentment el president de la AEPVR, Daniel Lopez Cañizares.

A Espanya hi ha actualment unes 150.000 màquines de tabac de les quals 40.000 estan amenaçades, segons l'associació, perquè es retirin de mica en mica per la falta d'ingressos, en suprimir el CMT els contractes legals per venda d'informació a les companyies tabaqueres.

L'associació ha advertit que aquesta vaga serà la primera, ja que fins que el CMT "no estigui disposat a escoltar el sector i vetlli realment per ell", cada mes hi haurà una setmana de vaga de màquines de tabac.

La AEPVR va celebrar a principis d'any una assemblea general ordinària en la qual va sol·licitar que es permeti a les companyies fabricants de tabac seguir invertint en les màquines de tabac per col·laborar al sosteniment del sector.

Així mateix, en aquesta assemblea es van debatre altres propostes com l'autorització per a la venda a les màquines de tabac d'articles de fumador; deixar lliure l'import del recàrrec, que en l'actualitat està en 0,15 cèntims (IVA inclòs); l'ampliació de punts de venda per poder vendre tabac en altres llocs i la fi de la prohibició de venda de tabac en aeroports, estacions de tren i metro a través de màquines de tabac, ja que sí que hi ha estancs que venen tabac en aquests llocs.

"Les màquines ajuden a prevenir el consum de tabac per part dels menors, gràcies al seu sistema de control, i a més impedeixen l'increment del contraban; són claus per garantir el correcte funcionament del mercat de tabac, i en elles es produeix més del 40% de les vendes ", va afirmar en aquest moment López Cañizares.