Jürgen Mossack i Ramón Fonseca, els propietaris del bufet panameny que porta gairebé una setmana monopolitzant els telenotícies de mig món després de la publicació dels denominats papers de Panamà, passaran als anals de la història com el duo d'advocats que va desafiar a les finances mundials.

Durant dècades, han guardat gelosament els secrets monetaris de centenars de milionaris a la seu principal de la seva companyia que, lluny d'allotjar-se en algun dels cridaners i opulents gratacels de la capital, es troba en un edifici modest i anodí del centre bancari panameny.

Però, qui són i com estan actuant els Batman i Robin del negoci de les "offshore?

Ramón Fonseca és el que està donant la cara i el que s'està sotmetent a una exposició mediàtica gairebé frenètica. Un polifacètic advocat que el mateix compon un poema que crea una companyia "offshore".

Nascut a Panamà fa 64 anys, va ser a punt de ficar-se a capellà però va acabar decantant-se per les lleis i obtenint el títol d'advocat.

Va començar amb un petit despatx i després de fusionar-se en 1986 amb l'empresa de Mossack, el seu fidel company de batalles, es va convertir en copropietari del cinquè bufet més gran del món en creació de companyies "offshore".

El propi Fonseca va dir en una ocasió que la companyia que encara codirigeix és un "monstre", tal com es revela en un dels seus informes del Consorci Internacional de Periodistes d'Investigació (ICIJ, per les seves sigles en anglès), l'associació que ha destapat l'escàndol.

Avui dia, la firma Mossack-Fonseca té més de 500 empleats i 40 oficines, incloses 3 a Suïssa i 8 a Xina. En 2013, va tenir una facturació de més de 42 milions de dòlars.

Mentre ajudava als més rics i poderosos del món a amagar els seus diners en diferents paradisos fiscals, Fonseca rentava la seva consciència en política i en activitats de diferent índole.

Fins al mes passat presidia el governant Partit Panamañista (d'orientació nacionalista) i ostentava el càrrec de ministre conseller al Govern de Juan Carlos Varela, llocs als quals va renunciar (o el van fer renunciar) para suposadament defensar-se a Brasil de la implicació de la signatura en el cas de corrupció Renta Jato.

Convertit avui en el líder de l'opacitat financera, Fonseca va pertànyer de 2004 a 2007 al Consell Assessor de la filial panamenya de Transparència Internacional, l'organització que es dedica a denunciar la corrupció política de llarg a llarg d'aquest món.

El panameny també va ser assessor legal de la Conferència sobre el Desenvolupament Comercial de les Nacions Unides en Ginebra (Suïssa) i va fundar i va dirigir una entitat financera ja desapareguda que, segons explica ell mateix en la seva pagina web, estava dirigida a "persones amb mitjans econòmics limitats".

La seva carrera política i empresarial ha transcorregut en paral·lel a la seva veritable vocació: la literatura. Amant de les lletres, té publicades diverses obres de teatre i diverses novel·les en editorials tan reconegudes com Alfaguara.

Fonseca va guanyar el 1994 amb el Premi Nacional de Literatura Ricardo Miró gràcies a "La danza de las mariposas", una novel·la que "planteja l'estreta relació entre el poder i la moral" en la Panamà actual. Paraules textuals de la seva pàgina web i paradoxes de la vida.

L'altra part del tàndem, Jürgen Mossack, està desaparegut en combat des de diumenge passat. Només ha donat un parell de declaracions a un mitjà anglosaxó i té a la premsa local completament abandonada.

Els que el coneixen diuen que odia parlar en públic i que casa amb l'estereotip del ciutadà alemany: reservat i seriós.

Va néixer en 1948 en una localitat propera a Núremberg (Alemanya) i a principis dels anys 60 va aterrar amb la seva família a Panamà. Segons diversos cables nord-americans als quals va tenir accés l'CIJ, el pare de l'ara injuriat advocat era un nazi que va pertànyer a les sanguinàries Waffen-SS i que es va oferir a la CIA per treballar com a espia en la Cuba de la postrevolució.

Mossack forma part del Club Unión, l'associació més selecta de Panamà on es mouen els fils d'aquest petit país d'amb prou feines 4 milions de persones que porta liderant el creixement econòmic d'Amèrica Llatina des de fa diversos anys.

A més del bufet, l'alemany té diverses plantacions de teca i negocis immobiliaris, com indiquen els informes de l'ICIJ.

És clar que, vist el que s'ha revelat en els darrers dies (i de tot el que queda per venir), Fonseca té material suficient per escriure un nou llibre. S'enduria aquesta vegada el màxim guardó de les lletres panamenyes?