Els empresaris gironins giren els ulls cap a l'Índia i busquen fórmules per exportar més al país asiàtic. L'any passat, les firmes de la demarcació van vendre productes per valor de més de 10 MEUR a aquest destí (sobretot maquinària, productes plàstics, químics i fibres sintètiques). En comparació amb el 2014, això representa un 34% més. L'altra cara de la moneda, però, apareix quan la xifra de vendes a l'Índia es posa en relació amb el global exportat des de la demarcació: no representa ni tan sols l'1%. La Cambra de Comerç i la patronal Foeg s'han reunit aquest dijous amb l'ambaixador de l'Índia a l'estat espanyol, Vikram Misri, per intensificar relacions comercials. Una de les apostes passa per impulsar les vendes de productes gastronòmics de la demarcació.

L'any passat, les empreses gironines van exportar productes a l'exterior per valor de 4.681 MEUR. D'aquest global, 10.265.160 van ser vendes que van tenir com a destí l'Índia. Bàsicament, es tracta de maquinària, productes plàstics, químics i fibres sintètiques.

Les exportacions de les empreses de la demarcació cap al gegant asiàtic encara són molt minses (de fet, representen tan sols un 0,2% del total). Ara bé, d'un any per l'altre també és cert que han agafat més volada, com es reflexa en l'increment d'emissió de certificats d'origen. De fet, al llarg del 2015, les firmes gironines van exportar cap a l'Índia un 34% més (al 2014, les vendes a aquest destí es van situar en 7,6 MEUR).

Gastronomia i agroalimentació

Amb l'objectiu d'intensificar les relacions comercials entre les comarques gironines i l'Índia, l'ambaixador del país a l'estat espanyol, Vikram Misri, s'ha reunit aquest dijous amb la Cambra de Comerç i la patronal Foeg. Durant una i altra trobada, l'ambaixador i els empresaris han explorat fórmules per impulsar les vendes de les empreses gironines a l'Índia (país que va créixer un 7,3% al 2015, per sobre del 6,9% que va registrar la Xina).

Entre d'altres, durant la reunió a la Cambra de Comerç, s'ha parlat d'organitzar missions comercials, tant directes com inverses, per donar a conèixer la gastronomia gironina a l'Índia (sobretot, al voltant del segell Girona Excel·lent). Tot això, vinculat també amb la resta de productes agroalimentaris del territori. Aquí, Misri s'ha ofert a estudiar fórmules que facilitin l'entrada d'aquestes mercaderies al país asiàtic.

Per la seva banda, al llarg de la trobada amb la patronal Foeg, l'ambaixador ha destacat als empresaris que l'Índia els ofereix moltes oportunitats comercials. I a tall d'exemple ha esmentat que el 65% de l'oli que es consumeix al país "prové d'empreses de l'estat espanyol". El president de la Foeg, Ernest Plana, ha subratllat la "capacitat exportadora" de les empreses de la demarcació, i les ha animades a continuar intensificant vendes a l'Índia.

Durant la seva visita a Girona, l'ambaixador Vikram Misri també s'ha reunit amb l'alcaldessa de la ciutat, Marta Madrenas. La reunió ha permès que tots dos compartissin impressions sobre aspectes empresarials, culturals i socials que poden afavorir futurs intercanvis.

Vikram Misri ha ocupat diversos càrrecs al govern de l'Índia i en missions diplomàtiques del país asiàtic a Europa, Àfrica, l'Àsia i Amèrica del Nord.