El Congrés dels Diputats ha aprovat aquest dimarts per unanimitat una Proposició No de Llei impulsada per DiL i ERC instant el pròxim govern espanyol a acordar amb les organitzacions sindicals i empresarials un calendari per incrementar progressivament el Salari Mínim Interprofessional (SMI) durant la pròxima legislatura. Així ho estableix el text acordat a darrera hora per tots els grups parlamentaris que subratlla que aquest increment ha d'anar vinculat a l'evolució de l'economia i a la productivitat. L'objectiu passa per situar el salari mínim al nivell dels existents als estats més pròspers i més equitatius de l'entorn europeu. Així mateix, la proposta final acordada per tots els grups menys C's planteja la reforma de l'article 27 de l'Estat dels treballadors per establir les bases de la determinació anual del SMI.

La iniciativa de Democràcia i Llibertat i esquerra Republicana de Catalunya instava inicialment el pròxim govern espanyol a incrementar el Salari Mínim Interprofessional de manera progressiva fins a situar-se en 1.000 euros mensuals a final de legislatura. Finalment, tots els grups de la cambra han acordat introduir una modificació al text per subratllar que aquest increment ha d'anar vinculat a l'evolució de l'economia i la productivitat. Finalment, la iniciativa ha estat aprovada per 339 vots a favor.

El text inicial denunciava una rebaixa del poder adquisitiu del salari mínim interprofessional del 4% durant els últims 5 anys. Un descens que, segons les formacions impulsores, ha generat més pobresa, més desigualtat i ha debilitat encara més la cohesió social a l'Estat en comptes de potenciar la competitivitat de l'economia.

DiL i ERC també lamentaven en el seu text que els costos de la crisi no s'hagin repartit de manera equilibrada sinó de forma injusta i desigual ja que l'ajustament dels salaris i altres serveis que afecten els ciutadans ha estat excessiu. El text afegia que la caiguda dels salaris és contraproduent per a una sortida sòlida de la crisi.

La iniciativa concloïa que l'increment progressiu del Salari Mínim Interprofessional no té una incidència significativa sobre l'ocupació ni sobre la creació de llocs de feina, però permet avançar en la reducció de la desigualtat, en la lluita contra la pobresa i orienta l'estat cap als països més pròspers de l'entorn.

Campuzano agraeix l'ampli suport a la proposta

Durant la seva intervenció, el diputat de DiL, Carles Campuzano, ha expressat el seu convenciment que els salaris baixos no permetran "una recuperació robusta". "Ens preocupa l'increment dels anomenats treballadors pobres", ha manifestat des del faristol, per afegir que l'objectiu d'aquesta iniciativa està orientada a "aconseguir el 60% del salari mitjà" que estableix la Carta Social Europea. Campuzano ha acabat agraint l'ampli suport dels grups a la seva proposta

El diputat d'ERC Jordi salvador ha carregat contra les polítiques econòmiques i laborals impulsades pel Partit Popular durant l'anterior legislatura i ha qualificat el govern de Rajoy de "règim austericida". Així mateix, ha denunciat que el salari mínim espanyol està molt per sota del de la resta dels països de l'entorn europeu i, fins i tot, de països rescatats com Irlanda. "La pau social no es garanteix amb la llei mordassa sinó pujant el salari mínim", ha exclamat Salvador.

El diputat socialista Pedro Saura també ha defensat l'increment del salari mínim assegurant que aquest contribueix a la creació d'ocupació i al creixement econòmic. En aquest sentit, ha assenyalat que el seu grup dóna suport "amb passió" a la proposta d'avançar cap a la carta social europea però d'acord amb l'evolució econòmica i d'acord amb els agents socials. "Aquets és una aspiració de la societat espanyola, ha sentenciat.

El diputat de Podem, Alberto Rodríguez, ha recordat al president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, que el SMI el cobren el 34% dels treballadors espanyols. Ha defensat el seu increment assegurant que potenciarà el consum i incrementarà les cotitzacions a la seguretat social. "El salari mínim actual destrossa l'economia, condemna les pensions i fa insostenible la vida de milions de famílies", ha conclòs.

PP i C's defensen l0increment del SMI sempre que no es faci de manera "brusca"

Els grups parlamentaris del Partit Popular i de Ciutadans han coincidit en la necessitat d'incrementar el Salari Mínim interprofessional però d'acord a l'evolució de l'economia i la productivitat. "No estem d'acord amb la pujada brusca plantejada per Democràcia i Llibertat", ha manifestat el diputat de Ciutadans Sergio del Campo. La formació d'Albert Rivera també ha plantejat introduir un complement salarial garantit a tots els treballadors.