Catalunya és la quarta regió de tot Europa que va rebre més inversió estrangera durant el 2015, segons un estudi de l´FDI Markets del ´Financial Times´ que ha presentat aquest dilluns el conseller d´Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, durant una conferència a l´IESE. Segons aquest informe, l´economia catalana va atreure 5.224 milions d´euros durant el 2015, una xifra que representa el seu màxim de la sèrie històrica i que situa Catalunya com a líder a la zona d´Europa occidental continental. Baiget ha apuntat que, per aconseguir aquesta fita, l´economia catalana compta amb una bona ubicació geogràfica i mercats propers, un teixit empresarial diversificat i innovador, mà d´obra qualificada i un entorn de tradició industrial.

Amb aquest volum d´inversió, Catalunya escala de la 16a posició que ocupava el 2014 a la 4a aquest 2015, situant-se per sobre de països com Turquia o Irlanda. De fet, Catalunya va ser l´any passat la primera regió de l´Europa continental occidental en volum d´inversió estrangera atreta, per sobre de regions de Països Baixos i França. Durant l´esmorzar-col·loqui a l´IESE, Baiget ha explicat que el paper del Govern és fer "d´acompanyament" als projectes d´aquestes empreses a través de Catalonia Trade & Investment, que treballa per atreure a Catalunya projectes d´inversió de companyies que poden comptar amb localitzacions alternatives o no haver-se plantejat invertir al nostre país.

Així, en el període 2014-2015, Catalonia Trade & Investment va materialitzar 112 projectes d´inversió d´empreses multinacionals a Catalunya, que van suposar una inversió de 637,4 milions d´euros i la creació i manteniment de 10.152 llocs de treball. Es tracta dels dos anys amb la xifra de projectes gestionats més elevada des que va néixer aquesta àrea, el 1985. D´aquesta manera, per cada euro públic de pressupost s´han atret 150 euros d´inversió estrangera. Igualment, per cada lloc de treball creat o mantingut el 2015 pels projectes d´inversió gestionats per Catalonia Trade & Investment s´han invertit 682 euros públic de pressupost, segons ha informat el Govern.

Gairebé un 40% de projectes de noves empreses

Durant el 2014 i el 2015, el 38,4% dels projectes d´inversió estrangera gestionats per Catalonia Trade & Investment van ser de multinacionals que no estaven establertes prèviament a Catalunya. Pel conseller, "això demostra que no només consolidem els inversors que tenim, sinó que en captem de noves: una mostra que som una destinació atractiva". La segona modalitat (22%) van ser inversions de multinacionals que ja tenien presència al país, mentre que el 19% van ser ampliacions. Destaquen les inversions de les multinacionals a les TIC (25,8%), l´automoció (15%), els serveis (8%), així com a l´àmbit l´agroalimentari, l´electrònica, la biotecnologia i la química- amb un 5,3% respectivament- i la metal·lúrgia (4,5%) i el tèxtil (4,5%).

Per cadena de valor, en primer lloc s´han situat els projectes industrials-manufacturers (36,6%), seguits pels serveis (22,3%) i les oficines centrals (12,5%). Baiget ha destacat el creixement de la inversió estrangera en l´àmbit industrial, assegurant que "quan es materialitza una inversió estrangera en indústria estem davant d´apostes a llarg termini", demostrant que a Catalunya "hi ha un ecosistema d´empreses que afavoreix l´activitat i mostra la confiança en el futur i el país".

El país que encapçala els projectes d´inversió estrangera en el període 2014-2015 són els Estats Units, amb un 16,9% del total. El segueixen França (11,6%), el Japó (8%), la Xina (7,2%), Alemanya (5,3%) i Suïssa (5,3%).