El Banco Santander prepara el tancament "imminent" de 450 oficines, segons han denunciat els sindicats en un comunicat. Aquest dijous, els representants dels treballadors i la direcció del banc van mantenir la reunió en què se'ls va comunicar la decisió del tancament d'aquestes oficines i la remodelació d'unes 350 sucursals més cada any fins arribar al miler el 2018 per transformar-les en "oficines del futur". Aquest pla, anirà acompanyat per un expedient de regulació d'ocupació, en alguns casos mitjançant prejubilacions, tot i que es desconeix el nombre de treballadors afectats -algunes fonts sindicals parlen de 4.000, de les quals 200 a Catalunya- ni a quines àrees pertanyen. Les negociacions entre la direcció del banc i els sindicats començaran la setmana que ve.

El nombre d´oficines del Banc Santander a Catalunya se situa en uns 450 punts de venda, amb una plantilla d´uns 2.200 empleats, inclosa la plantilla de dues divisions de serveis centrals que té l´entitat al Principat. Un d´aquests serveis centrals és el del World Trade Center on hi ha la divisió de riscos i recuperació de morosos i l´altre són les oficines centrals al passeig de Gràcia on es concentren els serveis de banca corporativa i grans empreses, segons José Ramírez, secretari general de la UGT al Banc Santander de Catalunya.

Un càlcul inicial per part dels sindicats és que la reducció de la xarxa d´oficines de 3.467 punts de venda que hi ha a l´estat espanyol amb dades de 31 de desembre pot anar acompanyada per una reducció de la plantilla d´uns 4.000 treballadors en el conjunt de l´estat espanyol, d´una plantilla actual de 24.216 empleats, segons dades de l´informe financer de l´exercici del 2015. Ramírez ha anticipat un primer càlcul que han fet des del comitè d´empresa que indica que aquesta reducció de la plantilla podria afectar ´´com a mínim´´ a uns 200 llocs de treball a Catalunya.

La reunió del 6 d´abril pròxim entre la direcció i els representants sindicals servirà per conèixer més en concret les intencions de l´entitat, segons Ramírez. Els sindicats ja han avançat que lluitarà perquè les mesures que es duguin a terme de forma "no traumàtica i voluntària" i "minimitzant en la mesura del possible la destrucció d'ocupació".

El secretari general de la secció sindical de la UGT a Catalunya explica que un recent document intern de l´entitat indicava que el 72% de les oficines del Santander a l´estat espanyol tenia contractats menys de tres treballadors per oficina. Ramírez creu que l´afectació més important a Catalunya es podria donar a les grans ciutats, especialment a Barcelona, o hi ha aquestes dues divisions de serveis centrals.

Segons els sindicats, la direcció del banc els ha argumentat que aquest procés "s'emmarca dins dels canvis en la reestructuració del sector i que és vital per al seu sosteniment en futur". D'acord amb UGT, però, l'empresa els ha manifestat la "impossibilitat" que hi hagi un "procés massiu de prejubilacions".

El sindicat ha denunciat que l'empresa "s'està aprofitant de la situació favorable que facilita l'actual legislació laboral per escometre un procés de destrucció de llocs de treball" mentre, ha afegit, 1.246 directius de l'empresa cobren quasi 700 milions d'euros, mentre la resta de tota la plantilla en cobra 971.