El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha anunciat aquest dijous que l'Estat aplicarà a Catalunya -i a la resta de les territoris que han incomplert l'objectiu de dèficit del 2015- la "regla de despesa" de la Llei de Sostenibilitat de manera que no podrà augmentar la seva despesa al 2016 per sobre de l'1,8%, en correspondència al creixement de l'economia espanyola previst per l'any vinent.

Una mesura que segons ha assegurat té com a objectiu "corregir" les desviacions registrades a Catalunya (2,7%) i la resta de comunitats incomplidores -totes a excepció de Canàries, Galícia i el País Basc- que han registrat un dèficit mitjà de l'1,66%, lluny de l'objectiu del 0,7%. "No els demanarem que retallin, els direm que no gastin més i destinin aquests recursos als dèficits que han acumulat i a finançar els serveis públics", ha dit Montoro a una roda de premsa on ha culpat les comunitats autònomes de la desviació registrada pel conjunt de les administracions espanyoles (5,16%), que ha superat en gairebé un punt l'objectiu del 4,2% marcat per Brussel·les.

Catalunya és la comunitat que registra un percentatge de dèficit més important al 2015. El 2,7% registrat supera per només quatre centèsimes el 2,74% del 2014 i va més enllà del 2,13% que havia registrat al 2013. Supera per poc Extremadura (2,64%), Múrcia (2,52%) i el País Valencià (2,51%), i se situa lluny de la mitjana de l'1,66% que han registrat el conjunt dels territoris.

Montoro renya Catalunya

Montoro ha carregat durament contra l'executiu de Carles Puigdemont, al que ha acusat de no establir les seves prioritats de despesa: "Un govern no és estar lamentant tot el dia que tens necessitat de despesa" i incrementar les partides "amb l'excusa que ho demana el soci". "Hem de demanar als responsables d'aquests governs que no s'escudin un amb els altres per incrementar la despesa", ha dit.

En aquest sentit ha lamentat que el govern sorgit de les urnes a Catalunya, així com els que es proposen a l'Estat, "només parlen de gastar", i ha recordat també els 16.000 milions del Fons de Liquiditat Autonòmica que l'Estat ha destinat als territoris "a interès zero". "A Espanya no hi ha marge per gastar més si volem consolidar la recuperació econòmica", ha dit.

"La regla de despesa és de gran utilitat"

Per aquest motiu en breu enviarà una carta al conseller d'Economia, Oriol Junqueras, i a la resta dels governs que han incomplert el dèficit del 2015 on els reclamarà que facin un acord de no disponibilitat que garanteixi que els recursos que rebran aquest any no vagin a incrementar la despesa sinó que serveixi per corregir la desviació del dèficit del 2015.

"No es tracta de demanar a les CCAA que retallin, sinó que no augmentin la despesa que ja estan fent", ha dit Montoro. També d'acord a la "regla de despesa" els territoris incomplidors hauran d'informar "mes a mes" del compliment, i el Ministeri farà públiques les dades.

La despesa no podrà créixer més de l'1,8%

El ministre ha explicat que a la pràctica la regla de despesa implica que la despesa no pot créixer per sobre del creixement de l'economia previst per al 2016, que és l'1,8%.

A més, ha assegurat que la iniciativa no implica, tampoc, que la Generalitat no pugui aplicar els seus plans de despesa social que quedin inclosos als seus pressupostos, sinó que haurà d'equilibrar el còmput total de la seva despesa per complir la regla.