L'Institut d'Estadística de Catalunya ha confirmat un creixement del 3,4% de l'economia catalana el 2015 respecte l'any anterior, fins a assolir la xifra de 214.927 milions d'euros. Aquesta augment coincideix amb les estimacions que va fer a principis de febrer el mateix Idescat i el Departament de la Vicepresidència i d'Economia i Hisenda. Segons l'Idescat, aquesta xifra "consolida la recuperació de l'economia catalana", ja que es torna a taxes de creixement que no es registraven des del 2007. El sector que ha liderat el creixement ha estat el de serveis, amb un 3,6% respecte el mateix període de l'any anterior, seguit de la construcció (3,4%) i la indústria (2,7%). En canvi, l'agricultura va registrar una variació anual negativa (-1,2%).

http://www.idescat.cat/economia/inec?tc=3&id=5127&dt=201500

La demanda continua la tendència encetada l'any anterior, amb una contribució positiva de la demanda interna, que creix amb un 4%, i una aportació negativa del saldo estranger, amb un descens del 0,5% però més moderada que l'any anterior. L'augment del 4% és atribuïble, segons l'Idescat, al creixement de la formació bruta de capital (5,7%), especialment per la inversió de béns d'equipament (6,4%). L'augment també s'ha traslladat en la inversió en construcció, que mostra variacions interanuals positives per primera vegada en vuit anys (3,1%) i al consum de les llars i de les administracions públiques que també registren taxes positives, concretament del 3,6% i el 3,3%, respectivament.

D'altra banda, el saldo exterior va caure mig punt percentual pel notable dinamisme de les importacions, que han crescut un 7,3% en el conjunt de l'any i s'han situat per sobre de les exportacions (4,8%). L'avenç més gran ha estat per als béns de consum i d'inversió, impulsats pel fort creixement de la demanda interna durant aquest període. Quant a la resta de components del saldo exterior, el consum dels residents a l'estranger va augmentar un 5,4%, mentre que el consum dels estrangers en el territori va créixer però menys, concretament un 0,9%.

Pel que fa l'evolució trimestral del producte interior brut de Catalunya, en els darrers tres mesos del 2015 es va registrar un augment interanual del 3,9%, millorant així progressivament la taxa registrada en el primer trimestre, que va ser del 2,8%, mentre que respecte el trimestre anterior el creixement va ser de l'1%. A més, l'increment del quart trimestre supera el registrat a l'economia espanyola (3,5%) i de la Unió Europea (1,8%).

Per sectors, el de la construcció va assolir un augment interanual del 4,2% e quart trimestre de l'any passat, mentre que els serveis van registrar un creixement del 4% i la indústria un 3,4%. Per contra, l'agricultura va mostrar una taxa de creixement negativa (-2,4%).