Els preus de la gasolina i del gasoil han registrat pujades del 2,41% i del 2,64%, respectivament, en l'última setmana, a les portes de l'inici de la Setmana Santa i animats per l'encariment del cru, que afecta la cotització internacional dels carburants utilitzada com a referència per calcular el cost de l'energia en el preu final de venda al públic.

Segons dades recollides per Europa Press a partir del Butlletí Petrolier de la Unió Europea (UE), el preu mitjà del litre de gasolina se situa en 1,104 euros, un 2,41% més que els 1,078 euros de la setmana anterior.

Amb aquesta pujada, el preu d'aquest combustible encadena dues setmanes a l'alça i es distancia dels nivells mínims des de mitjans de 2009 marcats al principi de l'any. Al febrer, es va abaratir un 2,7%.

Pel que fa al gasoil, el seu preu mitjà és de 0,971 euros per litre, un 2,64% més que en la setmana anterior, i suma ja quatre setmanes consecutives d'increments. Al mes de febrer, el preu del gasoil va pujar un 2%. Tot i la mitjana recollida pel Butlletí Petrolier, en més d'un terç dels sortidors espanyols el preu del gasoil ronda o supera l'euro per litre.

Aquests preus en els combustibles coincideixen amb la tendència alcista dels últims dies en els preus del cru. En concret, el barril de Brent cotitzava aquest dijous per sobre dels 41 dòlars, mentre que el Texas americà s'intercanviava a 39,2 $.

Les dades ofertes per la Comissió Europea recullen la mitjana de preus durant la setmana passada, en la qual ja es va notar una tendència a l'alça del cru, que s'ha consolidat en els darrers dies.

Els carburants costen a Espanya menys que la mitjana de la UE i la zona euro, on el preu de venda al públic del litre de gasolina se situa en 1,242 euros i en 1,262 euros, respectivament. Per la seva banda, el litre de gasoil costa 1,082 euros de mitjana a la UE i 1,062 euros a l'eurozona.

El menor nivell de preus finals respecte als països de l'entorn es deu al fet que Espanya malgrat les pujades de l'IVA, tenir majors impostos i nous gravàmens al biodièsel, segueix comptant amb una menor pressió fiscal.