6.212 joves han trobat una feina gràcies als programes de Garantia Juvenil oferts pel Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) des del 2014, pensats per a persones d'entre 16 i 29 anys que ni estudien ni treballen. En total, s'han beneficiat d'alguna de les iniciatives 19.456 joves dels 24.724 inscrits que complien els requisits. A finals del 2016 es preveu que uns 33.000 joves es beneficiïn d'algun dels programes, destinats a rebre suport a la recerca de feina, rebre formació o facilitar el retorn al sistema educatiu. La consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, ha fet un balanç "molt positiu" dels programes i ha subratllat que estan ajudant a donar visibilitat a l'elevat atur juvenil.

Dels 19.456 joves menors de 30 anys que s'han beneficiat dels programes del SOC emmarcats en la Garantia Juvenil, 7.305 han rebut orientació i suport a la recerca de feina; 5.304 que no tenien l'ESO o amb un nivell competencial baix, han participat en programes de Segona Oportunitat; 4.919 han participat en formació com per exemple en l'àrea de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació i els idiomes; 1.071 han participat en programes que inclouen la contractació com Cases d'Ofici o Fem Ocupació per Joves; 640 han pres part en itineraris per a joves amb necessitats especials; i 217 han rebut formació i s'han inserit a la borsa laboral del Centre d'Iniciatives per a la Reinserció (CIRE).

Pel que fa al perfil dels 24.724 que complien els requisits, un 35% tenien entre 16 i 19 anys, un 44% entre 20 i 24 i un 21% més de 25 anys. La major part (un 43%) no tenien l'educació secundària obligatòria i un 32% tenien només estudis d'ESO. Un 13% havien completat el Batxillerat o un FP de Grau Mig, un 4% un FP de Grau Superior i un 9% estudis universitaris.

El fet que els joves que no estan estudiant ni treballant s'inscriguin als programes de Garantia Juvenil del SOC fa que estigui augmentant la taxa d'atur juvenil, ja que fa visibles casos que fins ara no estaven registrats. "Eren joves invisibles en el nostre entorn", ha assenyalat Bassa.

El programa de Garantia Juvenil el gestiona el Departament de Treball però està ideat pel ministeri d'Ocupació. Actualment hi ha un "problema" perquè "costa inscriure's", ha lamentat Bassa, que ha afegit que s'han enviat cartes al ministeri perquè faciliti el procés d'inscripció. Un altre dels aspectes que cal millorar, segons la consellera, és que actualment el programa "deixa fora els col·lectius de joves més vulnerables". A més, el SOC està treballant perquè les persones que tenen una feina precària també puguin accedir als programes, tal com ha manifestat la directora del SOC, Mercè Garau.

Bassa i Garau han fet aquestes declaracions abans d'inaugurar la jornada de Garantia Juvenil que ha tingut lloc a la Casa del Mar i en què hi ha participat 60 entitats que gestionen els programes a la ciutat de Barcelona.

Foment de l'ocupació, mobilitat a la UE i emprenedoria

Entre els serveis oferts als joves en el marc de la Garantia Juvenil, hi ha la xarxa d'impulsors, que passarà de tenir 73 a 90 persones arreu del territori dedicades a promoure i difondre els programes i explicar-los als potencials joves beneficiaris. A més, els joves que s'inscriuen a la Garantia Juvenil disposen d'aules de recerca de feina arreu del territori on els orientadors els ajuden a presentar-se com a millor candidat en diverses ofertes de feina.

A banda dels programes destinats a millorar l'ocupació, també n'hi ha de foment de l'emprenedoria i de mobilitat transnacional per afavorir les pràctiques en empreses d'altres països de la Unió Europea, entre d'altres.

La Garantia Juvenil és un programa impulsat per la Unió Europea contra l'atur juvenil, dotat amb 6.000 milions d'euros distribuïts entre els estats membres segons les necessitats de cada mercat laboral. Catalunya compta amb 241 milions d'euros fins al 2020, entre fons propis i del Fons Social Europeu.