Aquest dimarts se celebra el Dia Mundial dels Drets dels Consumidors, una ocasió per recordar quins són i en quines condicions poden exercir-se. El text va ser aprovat en 2007, però ha conegut successives modificacions per adaptar-se a les directives europees i els canvis socials i econòmics. Aquests són els seus principals aspectes:

Normes bàsiques

Com a principi general, s'estableix que els consumidors han de tenir "protecció contra els riscos que puguin afectar la seva salut o seguretat", així com contra les "pràctiques comercials deslleials" i la inclusió de "clàusules abusives" en els contractes. Així mateix, els usuaris podran accedir a una "indemnització" dels danys i la "reparació" dels perjudicis soferts.

Informació i etiquetatge

El productor ha de posar en coneixement del consumidor els "riscos susceptibles" de provenir d'una "utilització previsible" dels béns i serveis. Pel que fa a l'etiquetatge, una de les principals queixes de molts usuaris, la llei determina que s'ha de presentar de manera que el consumidor conegui les següents dades:

a) Nom i adreça completa del productor.

b) Naturalesa, composició i finalitat.

c) Qualitat, quantitat, categoria o denominació usual o comercial, si en tenen.

d) Data de producció o subministrament i lot, quan sigui exigible per reglament, termini recomanat per a l'ús o consum o data de caducitat.

e) Instruccions o indicacions per al seu correcte ús o consum, advertències i riscos previsibles.

El Reglament d'etiquetatge que està en vigor des de desembre de 2014 redueix a 1,2 mil·límetres -un cos 4- la mida de lletra de la informació obligatòria en les etiquetes d'aliments, fet que suposa la meitat de la mida en prospectes de medicaments, per exemple.

Garanties i reparacions

El text legislatiu indica que en els contractes i factures s'ha d'incloure la possibilitat que el consumidor i usuari s'asseguri de la "naturalesa, característiques, condicions i utilitat o finalitat" del bé o servei de manera que pugui reclamar amb eficàcia en cas de " error, defecte o deteriorament ", pugui fer efectives les garanties de qualitat o nivell de prestació oferts, i obtenir la devolució equitativa del preu de mercat del bé o servei, total o parcialment," en cas d'incompliment o compliment defectuós ". La devolució del preu del producte "ha de ser total en el cas de falta de conformitat del producte amb el contracte".

Desistiment

El dret de desistiment d'un contracte és la facultat del consumidor i usuari de deixar sense efecte el contracte celebrat, que ha de notificar a l'altra part contractant en el termini establert per a l'exercici d'aquest dret, sense necessitat de justificar la seva decisió i sense penalització de cap classe.