El secretari general d'UGT a Catalunya, Josep Maria Àlvarez, ha esdevingut aquest divendres el nou secretari general d'UGT en substitució de Cándido Méndez, que abandona el càrrec després de 22 anys, sis vagues generals (4 als governs del PP i 2 als del PSOE) i nou reformes laborals. Àlvarez ha aconseguit el vot de 306 dels 601 delegats que havien d'elegir entre la seva candidatura i la de l'oficialista i secretari general de Transport de la UGT Miguel Ángel Cilleros, que ha comptat amb el suport de la direcció sortint i ha obtingut 289 vots.

El tercer candidat, el secretari general d'UGT Canàries, Gustavo Santana, ha renunciat poques hores abans de la votació per manca d'avals. És el resultat d'un 42è Congrés d'UGT marcat per les crítiques de Méndez al dret a decidir com a arma de campanya per llastrar la candidatura de Josep María Àlvarez.

En conversa amb els mitjans Àlvarez ha dit que està "content perquè la catalanofòbia no ha triomfat". Àlvarez, de 59 anys, pren el relleu d'un sindicat que té com a principal repte recuperar implantació (ha perdut el 21% dels seus afiliats entre 2011 i 2015 i ara en té poc més de 900.000) i modernitzar la seva estructura. La nova direcció fixa com a prioritat establir una gestió més transparent i recuperar la imatge perduda pels escàndols que han afectat el sindicat en casos com el dels ERO a Andalusia.

Al seu discurs abans de la votació, Àlvarez ha fet referència implícita a la guerra bruta que ha patit tot recordant que el comitè confederal del sindicat va aprovar per unanimitat el 2014 una resolució que recollia la necessitat d'impulsar processos de consulta a la ciutadania en el marc d'una reforma constitucional. Una resolució, ha dit, que espera no haver de tornar a recordar. També ha reclamat al sindicat que estableixi processos de referèndum sobre els acords assolits en matèria laboral. "Les grans decisions s'han de prendre amb el concurs prèvies dels delegats, i si això es pot estendre a les federacions territorials, millor", ha dit.

En aquest marc, ha reivindicat la necessitat d'establir processos de control per evitar casos que han afectat el sindicat (com els ERO a Andalusia, malgrat que no els ha citat) i d'aprimar la direcció del sindicat en favor a les bases. També ha defensat més transparència en relació als convenis amb l'administració.

La clau de la reestructuració

Una de les claus que explica el resultat és la reestructuració interna que UGT està cridada a fer en els pròxims mesos. El sindicat passarà de tenir sis federacions a quedar-se només amb tres, i els compromisos dels dos candidats amb els membres de les federacions actuals respecte a la configuració interna d'aquestes tres macroàrees ha decantat bona part dels vots dels delegats Álvarez, que ja partia amb un lleuger avantatge davant Cilleros (50 avals més) ha rebut el suport explícit de federacions de pes com la de la Indústria, el Metall, la Construcció i la Federació de Serveis Públics, que és precisament la que té més representants dins de la seva executiva, tot i que els vots dels delegats de cada Federació ha estat personal i alguns dels membres d'aquestes federacions formaven part de l'executiva dissenyada per Cilleros.

Cilleros, candidat oficialista

Cilleros, per la seva banda, ha comptat amb el suport de la cúpula sortint i també de bona part dels quadres de les federacions Serveis Professionals, així com amb els representants de federació de Madrid i la seva federació, la de Transport. Al seu equip, el fins ara secretari d'Acció Sindical, Toni Ferrer, i la secretària de Salut Laboral, Marisa Rufino. El tercer candidat que s'havia presentat al càrrec, el secretari general d'UGT Canàries, Gustavo Santana, ha anunciat aquest divendres que retirava la seva candidatura perquè no ha aconseguit reunir el 25% dels avals necessaris. S'ha quedat al 10% i no s'ha volgut integrar a cap de les dues altres candidatures.

Un Congrés feixuc

El resultat d'aquest 42è Congrés d'UGT s'ha conegut quan passaven pocs minuts de les sis de la matinada després d'una jornada marcada per les discussions entre els dos equips de campanya per detalls que han anat endarrerint el desenllaç. La desconfiança ha derivat en negociacions per aspectes relacionats amb la votació com votar per ordre alfabètic i no per federacions, per evitar pressions dels companys- el nombre de persones que podrien accedir a la sala de votacions, l'obligació o no de presentar el DNI i fins i tot la distància entre les urnes. A les deu de la nit els dos candidats encara no havien fet els seus discursos i les votacions no han començat fins poc abans de la una de la matinada.

La nova executiva

La nova Comissió Executiva Confederal de la UGT encapçalada per Àlvarez està formada per 13 persones: set homes i sis dones, i té una forta component territorial. La seva victòria situa a vicesecretària general l'actual cap d'UGT a La Rioja, Cristina Antoñanzas Peñalva. El secretari d'Organització és el que ara ocupava aquest càrrec a la Federació de Serveis Públics, Rafael Espartero García, i la secretària de Polítiques socials és la que ara és secretària d'Acció Sindical de la mateixa Federació de Serveis Públics, Carmen Barrena. El nou secretari de Política Sindical és el líder d'UGT al País Valencià, Gonzalo Pino Bustos, mentre que la secretària de Salut Laboral i Medi Ambient és Ana García de la Torre i el Tresorer és Salvador Duarte Soto.

L'àrea de formació va a mans del secretari de Formació de la Federació de Serveis Públics, Sebastián Pacheco Cortés, i la secretaria d'Internacional per a Jesús Gallego García. Les últimes secretaries són confederals i van a mans de la representant de la Federació de Treballadors de l'Ensenyament Amparo Burgueño, de la secretària de Formació d'UGT Catalunya Adela Carrió, el vicesecretari general d'UGT Catalunya Diego Martínez Isern, i la secretària general d'UGT a Córdoba, Isabel Araque Ureña.

El dret a decidir com a arma de campanya

Àlvarez posarà punt i final aquest dissabte amb un discurs a aquest 42è Congrés de la UGT, que ha estat marcat pels atacs de Méndez a la seva candidatura utilitzant com a arma el suport del líder d'UGT Catalunya al dret a decidir. El secretari general sortint va aprofitar divendres el seu discurs de comiat per llançar dures crítiques precisament al dret a decidir i als 'populismes' i moviments 'demagògics' que propugnen una sortida 'parcial'.

Un element de campanya del que Àlvarez, per la seva banda, no s'ha retractat. Durant el Congrés ha reiterat el seu suport a la possibilitat que els catalans votin sobre el seu futur i ha recordat que el que es vota és el futur del sindicat i la seva línia per als pròxims anys.Per contra, les invectives de Méndez han creat rebuig a bona part de les federacions d'UGT que han vist en les seves al·lusions contra el dret a decidir una maniobra per impedir el relleu al sí del sindicat.