El recinte firal de l'Hospitalet de Llobregat acull des d'aquest dilluns una nova edició del Mobile World Congress (MWC), la fira més important del món en el sector de la telefonia mòbil i que serveix a les marques com Samsung, Huawei, LG i Sony per presentar les novetats per a aquest any. S'hi esperen uns 100.000 visitants, 2.100 expositors i 4.000 periodistes d'arreu del món, que deixaran un impacte econòmic a la ciutat de 460 MEUR i 13.000 llocs de treball. Per primera vegada, els assistents es podran desplaçar a la fira i a l'Aeroport amb la línia 9, tot i que la mobilitat quedarà condicionada per la vaga de metro aquest dilluns i dimecres, que es manté malgrat les reunions fins a l'últim moment per desencallar la protesta. La mobilitat a Barcelona també es veurà afectada per la vaga dels autobusos de TMB, ja que els sindicats minoritaris han convocat aturades parcials en tres torns per dimarts i dijous. A més, divendres la situació als trens de Rodalies es pot complicar perquè els sindicats de Renfe han convocat una vaga de 23 hores.

Una de les novetats més importants que es donaran a conèixer al congrés de telefonia mòbil més important del món -que se celebra a Barcelona per onzè cop després que el 2005 passés de Canes a la capital catalana- serà el grafè, l'anomenat material del futur que s'espera que revolucioni la indústria mòbil i que disposarà d'un pavelló. A la fira també es podran veure les últimes novetats de mòbils, tauletes i 'wearables', a més dels cotxes connectats, l'Internet de les coses i la realitat virtual augmentada, entre d'altres.

En l'edició d'enguany, es tornarà a comptar amb la presència del fundador de Facebook, Marc Zuckerberg, que repeteix per tercer cop consecutiu i amb el pilot de Fòrmula 1 Lewis Hamilton, que participarà en una taula rodona sobre com la tecnologia sense fils està transformant el futur de l'automoció. També hi seran presents el president i conseller delegat de Ford, Mark Fields; el cap digital de General Electric, William Ruh; la presidenta de Master Card, Ann Cairns; el conseller delegat d'Intel Corporation, Brian Krzanich; i la consellera delegada de Getty Images, Dawn Airey, entre d'altres.

Pel que fa les marques, destaca el retorn de Google i l'absència, com cada any, d'Apple. Hi seran altres firmes importants del sector, com Samsung, Huawei, LG i Sony, a més de Telefonica i Vodafone.

Aquest diumenge, ja es va celebrar un sopar de benvinguda, en què hi van assistir el rei Felip VI; el president de la Generalitat, Carles Puigdemont; la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.

Vaga del transport públic a l'àrea de Barcelona

La mobilitat en transport públic durant aquesta setmana a l'àrea de Barcelona serà força complicada. Hi haurà vaga de metro, autobusos i trens de Renfe. Els assistents de l'edició d'aquest any del Mobile World Congress podran dirigir-se de l'aeroport del Prat o des del centre de la ciutat a la Fira amb la línia 9 de metro, que va entrar en funcionament fa uns dies, però hauran de fer front a la vaga de metro convocada per aquest dilluns i per dimecres després que les negociacions entre els sindicats, la direcció de TMB, l'Ajuntament de Barcelona i la Generalitat hagin fracassat.

Davant d'aquesta situació, Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) recomana no utilitzar el servei de metro durant les jornades de vaga convocades pel Comitè d´Empresa, per "evitar aglomeracions", davant els serveis mínims decretats per la Generalitat, que segons l'empresa "no podran absorbir" la demanda d'un dia feiner sumada a la que generi el Mobile World Congress. En cas de necessitat, la direcció del Metro prendrà "mesures de restricció del servei per garantir la seguretat de les persones, sense descartar el tancament d'estacions si hi ha risc que se'n superi la capacitat".

Pel que fa els serveis mínims, la Generalitat ha decretat uns serveis mínims del 50% en les hores punta (entre les 6.30 hores i les 9.30 hores i entre les 16 hores i les 20 hores) i de 30% en la resta del dia.

Dimarts i dijous diversos sindicats minoritaris d'autobusos de TMB han convocat aturades parcials en tres torns. De 9 a 11 del matí només circularan un 20% dels autobusos. De dos quarts de 8 a dos quarts de 10 de la nit circularan un 20% dels autobusos. I de 2 a 4 de la matinada funcionaran un 20% dels autobusos.

I divendres la circulació ferroviària es pot complicar perquè els sindicats de Renfe han convocat una vaga de 23 hores. Les aturades afectaran els trens de rodalies i mitja distància i encara no s'han decretat serveis mínims per a aquesta aturada.

Per la seva banda, Ferrocarrils de la Generalitat reforçarà el seu servei durant el Mobile World Congress. La línia Llobregat-Anoia, que uneix els dos punts neuràlgics del congrés en només sis minuts de trajecte, es convertirà aquests quatre dies en una 'fast line', de manera que s'incrementaran les circulacions de trens a la línia L8 (Molí Nou) en 30 circulacions diàries i es doblarà la capacitat de la resta de combois passant de tres a sis vagons.

Paral·lelament, tots els taxistes podran treballar aquests dies sense restriccions. La liberalització d'aquest mitjà de transport serà de dilluns a dijous de les sis de la tarda a les sis de la matinada.

L'organització del Mobile World Congress oferirà un servei d'autobús llançadora fins a Fira Gran Via que sortiran des de quinze punts de recollida diferents arreu de la ciutat.

Augment de la seguretat

Les mesures de seguretat al Mobile World Congress d'aquest any seran superiors a la d'altres edicions, sobretot després que el nivell d'alerta terrorista ascendís a 4 sobre 5 després dels atemptats de París. Així, hi haurà més efectius dels Mossos d'Esquadra, Guàrdia Urbana de Barcelona i de l'Hospitalet i de seguretat privada que els altres anys.

Per primera vegada el recinte firal de Gran Via tindrà una sala de comandaments dels Mossos, es restringirà de forma específica l'espai aeri amb helicòpters sobrevolant la zona i el control de la identitat de les persones que accedeixin als recintes serà més rigorós. També, s'ha incrementat el nombre d'arcs de seguretat i d'escàners i els Mossos, en col·laboració amb el GSMA -entitat organitzadora del Mobile-, estan comprovant la identitat de totes les persones acreditades.

Els conflictes de patents i dissenys industrials, resolts en dos dies

Arran de la celebració del congrés, els jutjats mercantils de Barcelona han activat un protocol específic per dirimir possibles conflictes sobre patents i propietat intel·lectual o industrial. Els magistrats hi donaran tramitació "preferent i prioritària" a les mesures urgents i cautelars en qüestió de patents i dissenys industrials, que quedaran resoltes en dos dies.

Aquest protocol es podria ampliar a la resta de fires i congressos que se celebren a la ciutat on també hi pugui haver col·lisió de drets de propietat intel·lectual o industrial, sempre que les administracions i els afectats ho sol·licitin amb antelació.