La Fiscalia Anticorrupció investiga l'expresident de Catalunya Caixa Narcís Serra i altres membres de l'antiga cúpula de l'entitat després de detectar presumptes irregularitats en una quinzena d'operacions que entre el 2005 i el 2008 van causar un perjudici econòmic de 900 milions.

Segons han explicat a Efe fonts pròximes al cas, Serra, que està a un pas de ser jutjat pels sobresous als directius de Catalunya Caixa quan l'entitat estava ja en situació crítica, va declarar a principi d'aquest any, assistit d'un advocat, davant la Guàrdia Civil, cos al qual la Fiscalia ha encarregat la investigació.

La declaració de Serra davant la Guàrdia Civil, i les d'altres membres de l'antiga cúpula de l'entitat, s'han dut a terme després de l'anàlisi de la quinzena d'operacions realitzades per Catalunya Caixa entre els anys 2005 i 2008 que el FROB va portar a la Fiscalia per sospites d'irregularitats.

El fiscal Anticorrupció Fernando Maldonado té ja a les seves mans els informes de la Guàrdia Civil, que constaten les irregularitats denunciades pel FROB en una quinzena d'operacions per a l'adquisició d'immobles i/o participacions en societats, així com refinançament per a l'adquisició de societats.

Entre les operacions sospitoses, que la Guàrdia Civil ha estat analitzant al llarg d'un any, també hi ha renegociacions de préstecs amb reduccions de garanties, cancel·lacions de deutes (sigui per compravenda d'actius i/o dació en pagament), i vendes d'immobles adjudicats o operacions d'inversió.

Després dels interrogatoris practicats en els últims mesos als responsables de Catalunya Caixa en l'època en què es van dur a terme aquelles operacions, que han declarat en qualitat de denunciats assistits per un advocat, el fiscal Fernando Maldonado decidirà ara si presenta una querella contra ells davant els jutjats de Barcelona.

Aquest no és l'únic front judicial que sotja Narcís Serra, ja que fa més d'un any un jutge de Barcelona va deixar a un pas de judici l'expresident de Catalunya Caixa, a més del seu exdirector general Adolf Todó, pels sobresous que l'entitat va aprovar per als seus directius quan l'entitat registrava suposadament pèrdues econòmiques i havia rebut fons del FROB.

Al desembre del 2014, el jutge va emplaçar la Fiscalia i la resta de parts a presentar els seus escrits amb vista a enviar a judici Narcís Serra, així com una quarantena de membres que el 2010 formaven part del consell d'administració de l'entitat, encara que el cas està embolicat a l'Audiència de Barcelona, pendent de resoldre els recursos presentats pels investigats contra la seva imputació.