Les exportacions gironines han registrat un nou rècord durant el 2015 i han crescut un 6,5% arribant als 4.681,2 milions d'euros (MEUR). A la demarcació, la indústria alimentària -sobretot, les càrnies- continua concentrant el gruix de vendes que es fan a l'exterior. De fet, aquest sector representa el 40% de les exportacions (1.880 MEUR). Ara bé, d'un any per l'altre, a l'hora de projectar-se a l'exterior les empreses alimentàries gironines han perdut empenta (només han exportat un 0,4% més) davant les de maquinària (que han crescut fins a un 12% més). Per països, novament la Unió Europea acapara vendes, destacant sobretot França. La Xina, però, guanya posicions i ja se situa com el sisè destí dels productes gironins a l'exterior.

L'obertura de les empreses gironines cap a l'exterior ha assolit una nova fita històrica durant el 2015. El Ministeri d'Economia ha fet públiques aquest dijous les dades d'exportacions del desembre i, per extensió, també les de tot l'any.

En total, al llarg del 2015 les firmes de la demarcació van exportar productes per valor de 4.681.151,87 euros. Un global que suposa un creixement del 6,5% interanual, situant-se en la línia de la mitjana catalana (on aquí, l'alça va ser del 6,1%). Si es fixa la lupa al desembre, les vendes gironines a l'exterior van ser de 359,6 MEUR (un 4% més en relació al mateix mes d'un any enrere).

Ara bé, l'estadística també posa de relleu una altra realitat, que ja s'apuntava en dades anteriors: que l'alimentari gironí s'estanca. I és que, de fet, d'un any per l'altre, les seves operacions només han crescut un 0,4% (mantenint-se gairebé invariables).

Tot i això, aquest sector continua essent el que acapara el gruix de les exportacions. De fet, el 40% de tot el què s'ha exportat aquest 2015 (1.880,8 MEUR) han estat productes com la carn, els embotits, les begudes o el cafè. I dins de tot aquest global, les càrnies i els escorxadors són les qui més vendes han concentrat cap enfora (en concret, per valor de 1.109,74 MEUR).

El sector que ha compensat l'atonia de l'alimentari, i que d'un any per l'altre ha crescut en exportacions fins a un 12,3%, és el de la maquinària i béns d'equip. En concret, al llarg del 2015, les empreses gironines d'aquest àmbit han fet vendes a l'exterior per valor de 850,1 MEUR.

La Xina es fa un lloc

Per destins, Europa continua acaparant el gruix de les exportacions gironines. Durant el 2015, la indústria gironina ha exportat sobretot a França (1.369,07 MEUR), a Itàlia (373,03 MEUR) i a Portugal (356,98 MEUR). A aquests països els segueixen Alemanya i el Regne Unit.

Però per primera vegada, la Xina ha començat a fer-se un lloc dins les primeres posicions del rànquing. En concret, és el sisè destí dels productes gironins (amb vendes de 131,62 MEUR), passant per davant d'altres més tradicionals com Bèlgica o els Països Baixos.

Segons recull l'estadística, entre els quinze primers països on les empreses gironines exporten n'hi figuren tres més que no són europeus. En concret, Estats Units (el desè), el Japó (el dotzè) i Corea del Sud (el catorzè). Unes dades que refermen l'aposta de les firmes de la demarcació pels països asiàtics.

Per últim, les exportacions a Rússia han caigut fins a la dinovena posició. Aquí, només s'hi han venut productes per valor de 41,86 MEUR, cosa que confirma els efectes del veto que el país soviètic va imposar als productes europeus.

Balança comercial positiva

Al costat de les exportacions, l'estadística del Ministeri d'Economia també permet veure què s'ha importat a les comarques gironines. Durant el 2015, les importacions van créixer un 8,5%, situant-se en 2.302,2 MEUR (essencialment, en matèries plàstiques, maquinària, productes químics, paper i cartró i productes farmacèutics).

Això fa que, comparat amb les exportacions, la balança comercial de la demarcació sigui positiva (perquè les comarques gironines venen més a l'exterior que no pas hi compren).