La Comissió Europea ha millorat aquest dijous en una dècima les seves previsions de creixement per a l´economia espanyola, que ara situa en el 2,8% del PIB el 2016 i el 2,5% el 2017. Brussel·les, però, alerta que l´Estat tornarà a incomplir l´objectiu de dèficit públic aquest any: el desequilibri es mantindrà encara en el 3,6%, vuit dècimes per sobre del 2,8% exigit. Aquesta desviació retarda fins l´any vinent la recuperació de l´estabilitat pressupostària. L´atur es mantindrà encara en el 20,4% el 2016 i no baixarà al 18,9% fins el 2017. Les previsions de la CE també avisen que el deute arribarà al 101,7% del PIB aquest any i serà del 100,1% l´any que ve.

La Comissió Europea assegura en el seu informe que tot i l´augment del PIB previst, hi ha "riscos" que es deriven "de la incertesa que envolta la formació del nou govern" a Espanya. Brussel·les assegura també que "el ritme de reducció del dèficit" està "disminuint tot i el ràpid creixement del PIB" en els últims mesos de govern del PP. En aquest sentit, explica que el dèficit va baixar "només un 0,1% del PIB" durant el tercer trimestre del 2015 i que la despesa del govern espanyol va créixer "més ràpidament en la segona meitat de l´any" amb "notables increments en el consum i en la inversió pública".

"No tenim cap preferència de govern, aquest no és el tema, tenim unes regles, unes previsions i estem obligats a advertir que la incertesa política afecta el comportament dels agents econòmics, ni més ni menys", ha explicat el comissari d´Afers Econòmics, Pierre Moscovici, sobre les advertències polítiques de l´informe. En una roda de premsa a Brussel·les, el francès ha negat que la CE consideri "les eleccions com un risc". "Mai jutgem els partits polítics que tenen voluntat pro-europea i capacitats de govern, a priori", ha assegurat. Segons ell, només precisen que el buit de poder a Madrid genera dubtes.

Moscovici ha recordat que el nou govern "sigui quin sigui" haurà de prendre mesures "necessàries" per corregir la desviació del dèficit. "La CE no ha volgut ser subjectiva, ni punitiva, té xifres i regles", ha remarcat Moscovici, recordant que Brussel·les ja va advertir a la tardor que el govern del PP s´estava desviant dels objectius del dèficit i hauria de fer nous ajustos. "El que indiquen aquestes xifres és que l´opinió de la CE, tan discutida per la premsa espanyola, molt discutida amb algunes interpretacions creatives, fins i tot, segueix sent vàlida i caldrà complir amb les regles del pacte d´estabilitat", ha dit el socialista francès. "És necessari, efectivament, quan arribi el moment, que es prenguin mesures", ha insistit.

La desviació en l´objectiu del dèficit de vuit dècimes obligaria al nou govern espanyol a fer un ajustament pressupostari, apujant impostos o retallant despesa, d´entre 8.000 i 9.000 milions d´euros. La Comissió Europea assegura que fins ara la reducció del dèficit espanyol es basa principalment en el creixement econòmic, i avisa que "els riscos" per assolir l´equilibri pressupostari es poden veure també "en la incertesa sobre el nivell de contenció de la despesa, principalment en el nivell dels governs regionals".

Tot i l´incompliment del dèficit, la Comissió Europea situa Espanya com un dels estats membres de la UE que creixerà més ràpidament, per davant d´Alemanya, França, Itàlia i el Regne Unit. La mitjana de creixement a la UE serà de l´1,9% aquest any i del 2% el vinent. La inflació espanyola, que ha estat a nivells negatius aquest 2015, serà del 0,1% el 2016 i de l´1,5% el vinent.