El Departament d'Agricultura, a través de l'empresa pública Promotora d'exportacions Agroalimentàries (PRODECA), organitza la participació d'empreses catalanes del sector de la fruita dolça, sota la marca Catalunya, en la pròxima edició de la fira Fruit Logística, el certamen més rellevant d'Europa dedicat a la fruita i les hortalisses que tindrà lloc a Berlín (Alemanya) del 3 al 5 de febrer. En l'estand de Catalunya es donen cita una dotzena de firmes hortofructícoles de les quatre demarcacions que representen perfils d'empreses productores, comercialitzadores, importadores i exportadores. La consellera d'Agricultura, Meritxell Serret, visitarà dijous el certamen, acompanyada del director general d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Antoni Diaz.

L'àmplia representació d'empreses catalanes a Fruit Logística cobreix la totalitat de les famílies de productes fructícoles cultivats a Catalunya: fruita de pinyol, fruita de llavor, i cítrics. A més, el calendari de comercialització de la fruita catalana abasta tot l'any, ja que les centrals fructícoles compten amb una important capacitat frigorífica.

Seguint la línia habitual dels darrers anys, Agricultura i PRODECA segueixen apostant per donar suport a les empreses en la millora del seu posicionament en els mercats exteriors i en l'establiment de nous contactes comercials. D'aquí que les empreses catalanes participants es presentin a Berlín com a integradores d'un dels mercats de distribució de productes frescos més importants del sud d'Europa.

Fruit Logística és un saló internacional monogràfic, considerat líder mundial en aquest sector. En la darrera edició hi van participar 2.785 expositors representants de 83 països, amb una afluència de 65.000 visitants procedents de 135 països, de l'àmbit de la comercialització, la importació, i la distribució.

En concret, les empreses participants són: Actel Grup, de Lleida; l'Associació Catalana d'Empreses de Fruita i Hortalisses (Afrucat); Cítrics Terres de l'Ebre; Copa Fresh, SA, de Miralcamp (Pla d'Urgell); Dasben, SL, de Lleida; Fructícola de l'Empordà-IGP Poma de Girona, de Sant Pere Pescador (Alt Empordà); Fruites Font, de Torres de Segre (Segrià); Girona Fruits SCCL-IGP Poma de Girona, de Bordils (Gironès); Giropoma-IGP Poma de Girona, d'Ullà (Baix Empordà); Grupo Catalá, de La Portella (Segrià); Grupo Diego Martínez, de Barcelona, i Viyefruit, d'Alcarràs (Segrià).

A més, l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), empresa pública del Departament d'Agricultura, mostrarà a Fruit Logística els programes de R+D per a aquest sector.

SmartFruit IPM International Congress a Barcelona

Aprofitant l'aparador i ressonància de Fruit Logística, el Departament d'Agricultura hi presentarà la tercera edició de l'SmartFruit IPM International Congress, un esdeveniment que se celebrarà a Barcelona els dies 25 i 26 d'abril del 2016, i que en aquesta ocasió està dedicat al debat sobre l'harmonització dels principals patrons internacionals de cultiu i sanitat vegetal. SmartFruit IPM International Congress és una iniciativa conjunta del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, els productors de fruita, i els fabricants i comercialitzadores de serveis fitosanitaris.

Simultàniament, aquesta tercera edició engloba el Fruit Business Fòrum, un esdeveniment de negocis amb la participació de productors i exportadors de fruita de Catalunya, i importadors i distribuïdors internacionals. La finalitat és generar una plataforma en què es pugui aplegar els interessos de totes les parts per a generar fluxos de negoci.

Fruita fresca, sector estratègic a Catalunya

Agricultura destaca que la fruita fresca constitueix un sector estratègic per a l'economia agroalimentària catalana, i un dels pilars de la seva internacionalització. Els països europeus són els principals destins de la fruita catalana. En els últims anys, la vocació exportadora de les empreses catalanes també s'ha catalitzat cap a destins emergents com ara els països àrabs, llatinoamericans i asiàtics, dibuixant una tendència a l'alça en les darreres campanyes.

Gràcies a una zona plena de diversitat i un clima mediterrani suau, Catalunya ofereix una gran varietat de fruita. En xifres, el 25% de tota la fruita produïda a Catalunya s'exporta als mercats estrangers, ocupant a Europa el quart lloc en préssec, en nectarina i en pera, i el setè en poma. Es tracta, per tant, d'una aportació molt considerable al potencial productiu de la Unió Europea (UE). Al mateix temps, és el quart productor mundial de pera, préssec i nectarina, i el vintè de poma.

Més de 50.000 hectàrees de plantacions de fruita -6% del total de terres de cultiu útil- produeixen més d'un milió de tones de fruites, principalment de poma, pera, préssec i nectarina. En sis anys, Catalunya ha incrementat un 76,37% en valor les vendes de fruita a l'exterior i la fruita catalana està present en les cadenes europees més exigents pel que fa a qualitat.