El sis membres del grup detingut pels Mossos d'Esquadra, que podrien ser autors de més 150 robatoris de cable de coure, entre els quals a Santa Perpètua de la Mogoda el 15 de desembre passat que va causar un col·lapse a les línies R2, R8 i R11 de Rodalies, es feien passar per empleats d'empreses subcontractades per Adif, segons ha informat la policia catalana. Els agents els van intervenir vestimenta de treball de les empreses, falsificacions de les nòmines i autoritzacions de l'ens gestor d'infraestructures així com material informàtic. El grup estava altament especialitzat en sostreure el cable de coure aeri tipus Feeder ja que exigeix una metodologia molt diferent a la del coure terrestre. Només amb els darrers cinc robatoris, entre els quals el de Santa Perpètua, van obtenir uns beneficis de 24.000 euros.

Els Mossos han pogut determinar després de les gestions amb els responsables d'Adif que els arrestats el passat 26 de gener a la nit -tots ells de nacionalitat espanyola i amb edats compreses entre els 25 i els 40 anys- podrien ser autors de més de 150 robatoris de coure del tipus 'Feeder' des del 2009 pels trets característics altament coincidents en el 'modus operandi' i que només s'ha detectat a Catalunya des del 2008.

En el moment de la detenció, es disposaven a consumar un nou robatori a l'Espluga de Francolí. El fet que va desencadenar la detenció va ser que el grup anava actuar en un tram on de nit no acostumaven a circular-hi trens, però en aquella nit hi havia previst el pas de dos trens de mercaderies per l'avaria en el tram d'Ascó. Aquest fet podia comportar un perill per a la integritat dels detinguts i que causessin afectacions similars a les de Santa Perpètua de la Mogoda, segons els Mossos d'Esquadra.

Com a conseqüència del robatori del 15 de desembre passat tipus 'Feeder' a Santa Perpètua de la Mogoda, es va produir un contacte entre un cable d'alta tensió i la catenària de baixa tensió que va derivar en una forta explosió i un traspàs de tensió de centenars de metres de distància que va afectar diverses subestacions que regulen el trànsit ferroviari per la connexió Mollet-Sant Fost. En total, va causar uns danys que Adif va estimar en 30 milions d'euros.

Arran del robatori de Santa Perpètua de la Mogoda, els Mossos d'Esquadra ja treballaven amb la hipòtesi que podria ser obra d'aquest grup i que ja van desarticular el 2009. Un dels elements que sustentava aquesta línia investigadora és el tipus de coure sostret, 'Feeder', com en els robatoris actuals. Un indici altre ha estat, per exemple, que els responsables d'Adif no tenien constància de cap robatori d'aquest tipus de coure entre els anys 2010 i 2011, quan els membres del grup es torbaven a la presó.

Fins al moment, els investigadors atribueixen quatre robatoris de coure a més de la temptativa de l'Espluga de Francolí. Es tracta del de Santa Perpètua de la Mogoda, a més de dos a Juneda i un a Vinaixa els dies 21 de desembre, 4 i 24 de gener. En total, haurien sostret 4.000 metres de coure que els hauria comportat uns beneficis de 24.000 euros al seu preu de mercat. La venda la feien a una deixalleria de Barcelona, de la qual els Mossos determinaran els propers dies el seu grau d'implicació. D'altra banda, una vintena més poden quedar resolts en aquesta fase d'investigació i la resta corresponents a anys anteriors, fins a més de 150 en total, a mesura que avancin les indagacions.

Els detinguts, que passaran a disposició judicial aquest divendres, se'ls acusa dels delictes de pertinença a grup criminal, robatori amb força, danys i desordres públics. La investigació continua oberta i no es descarten noves detencions.