Una investigació de l'organització Greenpeace ha trobat "substàncies tòxiques i perilloses" per a la salut humana i el medi ambient en diferents productes de primeres marques de roba de muntanya.

L'estudi "Deixant empremta. La presència de substàncies tòxiques en la roba i equipació de muntanya" ha analitzat 40 productes adquirits en 19 països i constatat que la majoria d'ells segueixen usant compostos tòxics com els PFC (perfluorocarbons i polifluorocarbonos) per impermeabilitzar les seves peces .

Tan sols quatre dels productes testats estaven lliures de PFC, informa aquesta organització en un comunicat.

Greenpeace ha trobat PFC no només en roba, sinó també en calçat, tendes de campanya, motxilles, cordes i fins i tot en sacs de dormir.

A més, "tot i que la majoria de les marques examinades asseguren que no utilitzen els PFC més perillosos de cadena llarga, aquest tipus de compostos van ser trobats en altes concentracions en 18 dels productes analitzats", ha assegurat Mirjam Kopp, responsable de la campanya Detox de Greenpeace.

Els PFC, expliquen, són compostos químics que no existeixen en la naturalesa, però una vegada que arriben al medi ambient molts d'ells es degraden lentament, es dispersen globalment i arriben a la cadena alimentària, la qual cosa fa que la contaminació sigui irreversible.

Aquests compostos han estat trobats en alguns dels llocs més remots del planeta i s'ha detectat la seva presència en animals com dofins, al fetge d'óssos polars i fins i tot en la sang humana.

Greenpeace anuncia també que res més anunciar el llançament internacional d'aquesta campanya, la marca The North Face ha anunciat que treballarà per eliminar els PFC en 2020.

En els últims anys, nombroses marques de roba esportiva han passat d'usar PFC de cadena llarga per altres de cadena curta, creient que són millors, però recentment més de 200 científics de 38 països han signat la Declaració de Madrid, que recomana el cessament total de l'ús de PFC, fins i tot els de cadena curta.

Greenpeace ha posat en marxa una petició internacional perquè els usuaris puguin demanar a les marques afectades que eliminin els tòxics del seu procés de producció: http://greenpeace.es/detox i ha penjat al seu web una guia de consum en la qual es poden conèixer les marques i productes de muntanya que contenen tòxics i les alternatives existents al mercat.