L'empresa gironina Miquel Alimentació ha tancat el 2015 amb una facturació de 1.009 MEUR, un 12% més que l'any passat, i preveu seguir creixent aquest 2016 amb la contractació de 200 persones a tot l'Estat, 74 de les quals a Catalunya. Tres mesos després de la compra de la companyia per part del gegant xinès Bright Foods, el conseller delegat, Pere Laymon, ha donat més detalls sobre del primer 'cash and carry' -establiment de venda exclusiva als professionals de l'hostaleria i restauració- que la companyia instal·larà a Xangai, que es farà en una zona franca lliure d'impostos i es dirà 'GM Cash' com els d'aquí. D'altra banda, la firma estudia la propera absorció d'una companyia espanyola del sector.

La facturació final del 2015 ha estat lleugerament inferiors als 1.017 que el mateix Laymon va preveure l'octubre passat durant la seva intervenció al Congrés de l'associació de fabricants i distribuïdors AECOC.

La contractació de 200 persones és possible gràcies a l'obertura de 10 noves gasolineres en diversos Gros Mercat d'arreu de l'Estat, a l'increment de l'àrea de 'delivery' -repartiment a domicili dels productes- i a l'obertura de 5 nous establiments 'cash and carry' en diversos punts d'Espanya, tots fora de Catalunya. Actualment, l'empresa té més de 2.500 treballadors. L'any passat ja va incrementar la plantilla en jornada complerta un 8% i va obrir dos nous 'cash and carry' a Lanzarote i Miranda de Ebro, dues benzineres i 65 franquícies dels supermercats Suma i Spar.

Els nous propietaris del Grup Miquel Alimentació volen fer servir la companyia com a plataforma per exportar productes de tot Europa a la Xina i no tenen previst fer importacions de productes xinesos per comercialitzar-los aquí. Durant els tres primers mesos posteriors a la compra, ja s'han enviat 20 contenidors al gegant asiàtic, bàsicament amb taronges, oli d'oliva, tomàquets i productes de marca pròpia, tal com ha detallat Laymon en un contacte informatiu amb mitjans aquest dimarts.

Laymon ha assegurat que encara no tenen xifres sobre quant es pot arribar a exportar en un any i ha explicat que s'està ultimant un acord per exportar al gegant asiàtic oli d'oliva de gira-sol procedent d'Ucraïna, una operació valorada en 8 milions d'euros. Dels 500 proveïdors que Miquel Alimentació té a Espanya, 300 han mostrat interès en vendre els seus productes a la Xina.

El que també s'exportarà és el model de 'cash and carry'. Per començar, s'obrirà a Shangai un 'GM Cash' que s'assemblarà als 64 Gros Mercat que l'empresa té a Espanya. Aquest nou 'cash and carry' s'ubicarà en una zona franca propera a un port, en un gran mercat de venda al major semblant a Mercabarna però "molt més gran", ha assenyalat Laymon. En aquest nou establiment s'hi vendran productes exportats des d'Espanya pel Grup Miquel, així com productes d'altres companyies controlades per Bright Food, com la britànica Kellogg. A l'abril, quan es presenti el pla triennal per al gegant asiàtic, es coneixeran més detalls sobre els projectes de la companyia a la Xina.

Propera absorció d'una altra empresa del sector

Un dels temes que es posaran sobre la taula en el consell d'administració que Miquel Alimentació celebrarà la setmana vinent a Figueres -se'n faran 2 a Figueres i 2 a la Xina cada any- és la futura compra d'una empresa del sector. Laymon ha explicat que Bright Food ha demanat a la companyia un llistat d'empreses de distribució espanyoles o europees, amb l'objectiu de comprar-les en un futur proper. El conseller delegat ha posat de manifest que el més probable és que s'acabi adquirint una empresa de l'estat espanyol, ja que això agilitzaria l'operació. "Tenim capacitat d'absorbir una companyia tan gran com la nostra", ha assegurat Pere Laymon, que no ha volgut xifrar quant es podria arribar a pagar per consumar la compra.

Amb seu central a Vilamalla (Alt Empordà), el Grup Miquel compta amb una xarxa de sis plataformes logístiques -Vilamalla, Tortosa, Mercabarna, Burgos, Fuente de Piedra (Màlaga) i Ingenio (Gran Canària)-. La superfície total d'aquestes és de 147.269 metres quadrats. Aquesta xarxa mou més de 227.000 caixes cada dia.