Unió de Pagesos (UP) denuncia que la renda agrària a Catalunya ha disminuït un 39% entre el 2001 i el 2014 a preus constants com a conseqüència de l'evolució de la Política Agrària Comuna (PAC), els costos de producció i els preus percebuts en origen. El sindicat alerta que el Producte Interior Brut (PIB) referent al sector agrari a Catalunya ja encadena cinc trimestres seguits negatius, des del tercer trimestre del 2014 al tercer del 2015, ambdós inclosos. Aquestes dades, afirmen, fan preveure una possible i nova caiguda de la renda agrària quan es calculi la de l'any 2015. En aquest sentit, el sindicat demana a les administracions, tant catalana com estatal i europea, que posin en marxa totes les mesures necessàries per aconseguir preus justos per a la pagesia. UP també alerta del progressiu envelliment de la pagesia catalana.

Segons ha informat UP en un comunicat, els titulars de les explotacions agràries catalanes s´'an envellit considerablement al llarg dels anys, tenint en compte que el 2013 el 38,2% tenien 65 anys o més, mentre 20 anys abans només eren el 24,62%. El sindicat assegura que les reformes de la PAC (deixant a la pràctica de sostenir els preus), l'augment constant dels costos de producció i els baixos preus percebuts en origen, sumats a un envelliment significatiu de partida han contribuït de manera important a la constant pèrdua de pagesia professional i a un major grau d'envelliment de la pagesia catalana. Per això, Unió de Pagesos considera imprescindible que les administracions posin en marxa polítiques actives, amb l'objectiu de facilitar el relleu generacional per tal de garantir la continuïtat del sector.

Davant d'aquesta situació el sindicat exigeix a les administracions que actuï de manera urgent en diversos fronts: una regulació de la posició de domini de la gran distribució i de la venda a pèrdues al llarg de tota la cadena alimentària per tal que la pagesia rebi uns preus justos; que no es denegui cap sol·licitud de modernització de les explotacions, ja que l'any 2012 i, sobretot, el 2013, hi va haver una enorme denegació dels expedients de modernització agrària, i el 2014 ni tan sols hi va haver convocatòria; que es posi en marxa la nova legislació de llotges per tal que hagi transparència en la fixació de preus en origen; i que l'aplicació de la nova Política Agrària Comuna beneficiï realment la pagesia professional i no els absentistes.