El parc mòbil de turismes a Girona és majoritàriament de dièsel, motiu pel qual normalment es dóna més rellevància al preu del gasoil -més econòmic- davant de la gasolina de 95 octans. L'abrupta caiguda del preu del petroli, que dijous al matí cotitzava ahir a 37 dòlars, ha provocat no només que més de 5.600 estacions de servei de tota la Península venguin el litre de dièsel per sota de l'euro, sinó que ja sigui possible reposar gasolina per sota d'aquest llindar. Caldria retrocedir a maig de 2009 per trobar preus tan baixos. Són 24 les estacions de servei que ofereixen aquests preus, una de les quals a Girona, concretament a Palafrugell.

Es tracta de l´estació de servei de Servioil, on el litre de gasolina 95 es ven a 0,998 euros. D'acord a la informació diària publicada pel Ministeri d'Indústria, la província més econòmica per als usuaris amb un vehicle a gasolina és Osca, on i ha quatre estacions de servei ofereixen aquest combustible a 0,978 euros el litre, i una cinquena a 0,98. A continuació n´hi ha altres cinc a Saragossa, la qual cosa converteix a Aragó en la comunitat amb l'oferta més barata.

Llegiu el llistat de amb preus de gasolina.

Totes les estacions de servei amb aquests preus són independents o pertanyen a alguna cadena d'hipermercats. La gasolinera més econòmica propietat d'una gran distribuïdora, Galp, ocupa el lloc 48 del rànquing estatal, i cobra 1,019 euros el litre.

Pel que fa al gasoil, el 70% de les gasolineres gironines ja el comercialitzen a un preu inferior a un euro per litre i n´hi ha quaranta que el venen per sota dels 90 cèntims. La més econòmica també és la Servioil de Palafrugell (0,826 euros), seguida de tres benzineres de la ciutat de Girona (Campsa Express, Galp i GM Oil) que l´ofereixen a 83 cèntims.

Llegiu el llistat amb preus de gasoil.

El petroli baixa un 16% en un mes i la gasolina només un 2,7%

La baixada del cru ha tornat a obrir el debat de si els preus dels carburants en el sortidor reflecteixen els descensos del petroli al ritme adequat, un «misteri» que, per al sector petrolier, té la seva explicació en diverses claus.

En l'últim mes, el barril de cru Brent, el que s'usa de referència a Europa, ha baixat més del 16%. En el mateix període, el preu de venda al públic del litre de la gasolina 95 s'ha abaratit un 2,7% de mitjana a Espanya i el gasoil, un 5,8%, segons el sector petrolier, l'error de base comença, per diversos motius, a creuar aquests dos percentatges.

El primer, assenyalen des de l'Associació d'Operadors de Productes Petrolífers (AOP), és que els preus dels carburants no tenen una relació directa amb la cotització del barril de cru Brent sinó que depenen de les cotitzacions als mercats a l'engròs.

Aquests mercats -a part de la cotització del Brent que és, no obstant això, el factor més influent- estan condicionats per l'oferta i demanda d'aquests productes i pel tipus de canvi euro-dòlar. El segon té veure amb els diferents components que conformen el preu de cada litre de carburant. La matèria primera, la part directament vinculada a aquests mercats, constitueix al voltant d'un 31% del preu de la gasolina i del 35% del preu de venda del gasoil.

La resta d'elements que conformen el preu dels carburants són els impostos, que suposen més de la meitat del preu final, i altres costos, com a distribució o comercialització, que no estan afectats pel que faci el Brent.

El tercer punt que esgrimeixen té a veure amb les estadístiques que s'usen per a les comparacions ja que els preus publicats els dijous en el Butlletí Petrolier corresponen a la mitjana dels preus diaris de la setmana anterior. Existeix així, expliquen, un decalatge entre els preus publicats en el Butlletí cada setmana i els preus del sortidor.

No obstant això, i malgrat aquestes explicacions, el Govern va posar l'ull en aquest diferent ritme en el qual es reflecteixen les baixades i pujades, el conegut com a efecte «coet i ploma»: quan puja el preu del cru, augmenta com un coet el de la gasolina, però quan baixa, el descens dels preus de la gasolina és com la caiguda d'una ploma.

El passat estiu, el ministeri d´Economia va anunciar que demanaria a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) que actués si les companyies no traslladen íntegrament al preu dels carburants les caigudes del barril Brent.

El titular d'Economia va reconèixer aleshores que, en ocasions, es veu que la translació en el preu dels carburants «no és el ràpid i intens» que caldria. La legislatura ha conclòs sense avanços sobre aquest tema i amb aquests dubtes entre els consumidors que segueixen veient molta diferència entre el sortidor i el preu del barril.