Els representants d'una vintena d'empreses dels sectors de la carn, els cítrics, la fruita d'ós i el peix esperen poder concretar aquesta setmana acords a la Xina per poder garantir la distribució de producte i situar la industria agroalimentària catalana en un lloc destacat del primer mercat del món. El passat diumenge va començar a Xangai aquesta missió comercial liderada pel Departament d'Agricultura i aquest dimarts han tingut lloc diferents trobades a la capital del país asiàtic, Pequín. El conseller Jordi Ciuraneta ha remarcat el ''reconeixement'' que ja hi ha dels productes catalans a la Xina i s'ha mostrat convençut que la demanda anirà creixent a mesura que s'agilitzi la tramitació burocràtica per permetre l'entrada de més sectors. De moment, només el porcí espanyol exporta 200.000 tones a l'any, un 70% de les quals surten de Catalunya.

Ciuraneta ha recordat que ja diumenge van ser rebuts pel governador de Xangai i amb ell van poder constatar que els xinesos estan ''informats'' sobre el fet que Catalunya és el segon clúster agroalimentari de la Unió Europea. La missió comercial s'ha iniciat doncs amb reunions amb empreses ''importants'' que han acabat situant Catalunya al mapa, segons el conseller, amb el seu ''valor de qualitat alimentària''. Una d'aquestes empreses és la que va adquirir la gironina Miquel Alimentació, Bright Food, amb qui s'ha parlat de com poder fer arribar producte català a la Xina. Aquest gegant asiàtic té més de 35.000 botigues arreu del país i factura 50.000 milions d'euros venent tota la gamma de productes que necessita la societat xinesa.

Aquest dimarts Ciuraneta i la comitiva que l'acompanya s'han trobat amb l'ambaixador espanyol a la Xina, Manuel Valencia, a l'ambaixada situada a Pequin. El conseller ha manifestat la voluntat d'exportar producte català al país asiàtic, més enllà de la carn de porc que ja s'hi ven des de 2008. Es tracta de productes ''molt reconeguts'' pel mercat xinès, que ara també podrà comprar fruita d'ós com el préssec, la nectarina i la pruna gràcies a l'acord tancat la setmana que passada.

''Els xinesos no consumeixen gaire peix de mar''

El president de la Confraria de Pescadors de Roses i la Federació Territorial de Confraries de Girona, Toni Abad, ha remarcat que els pescadors tenen excedents que els costa de col3locar perquè no tenen canals de distribució. Per aquest motiu ha justificat el viatge a la Xina i ha assegurat que es tracta d'un país que no consumeixen gaire peix de mar. En aquest sentit, ha proposat de fer arribar als xinesos productes com les gambes o peix salat, ja que ells consumeixen peixos dolços de riu. Ho ha plantejat en un model de producte ''delicatessen'' i ha assegurat que començar així podria ser com una mena de ''vàlvula d'escapament'' per arribar al mercat xinès.

''Hi ha molta feina a fer per aconseguir els certificats sanitaris per a la carn de vacum''

El president de l'associació patronal càrnia Anafri, Josep Frígols, que representa empreses del sector carni, escorxadors, sales de desfer i magatzems frigorífics de tot l'Estat, ha assenyalat que hi ha molta feina a fer perquè cal obtenir els certificats sanitaris per poder fer l'exportació de carn de vacum. El que sí que hi ha, ha assegurat Frígols, és l'interès pel producte gràcies a la ''qualitat de la carn'' de vacum que es produeix a Catalunya ja que és de les úniques que ''garanteix la traçabilitat des de la posta en viu fins al sacrifici de l'animal''. Frígols ha assenyalat que si totes les administracions competents s'hi dediquen, en un any es podria haver superat aquest escull.

''És important sentir-nos recolzats per les nostres institucions''

Un empresari del sector del cítric i la fruita d'ós de Lleida, Jorge Solana, ha remarcat que en missions d'aquestes característiques poden constatar que se senten recolzats per les institucions del país; un fet que també és valorat per les mateixes institucions xineses de manera que l'acció adopta més rellevància. Segons Solana, hi ha dues empreses que ja envien cítrics a Xangai, una ''avantsala'' del que pot acabar passant amb la fruita dolça gràcies a la via lliure per portar a la Xina préssecs, paraguaios i prunes. Segons Solana, Espanya és l'únic país amb un protocol específic per poder vendre fruita d'ós a tot el món, i això és molt important.

200.000 tones de porc exportades a la Xina, un 70% catalanes

Durant l'any passat es van exportar unes 200.000 tones de porc a la Xina provinents del conjunt de l'estat espanyol. D'aquestes, el 70% eren catalanes. Segons el president a la Fecic i Conefcarne, Michael Schara, des de 2008 el creixement ha estat ''permanent i constant''. En aquest sentit, ha recordat que la Xina és el primer consumidor de carn porcina i el primer importador. Espanya és el quart productor de carn porcí anual i aquest any acabarà essent el tercer exportador a la Xina.