Entitats del sector sanitari, farmacèutic i de dependència han alertat que el deute de les administracions pels impagaments dels concerts o els medicaments supera els 2.000MEUR i els genera ofec econòmic que de no solucionar-se, posarà en perill les nòmines de novembre. Reclamen solucions ''immediates'' i que s'alliberi part del deute que permeti afrontar compromisos amb proveïdors i treballadors. Consideren que la situació actual no és extraordinària i per això demanen un nou sistema de finançament que eviti repetir els problemes de pagaments, a més d'exigir que es compleixin els terminis establerts. Les entitats no descarten mesures de pressió si no hi ha moviments per part de les administracions.

Les entitats del sector sociosanitari i farmacèutic han denunciat un deute de l'administració de més de 2.000 MEUR en concepte de subvencions, concerts i pagaments públics que de no subsanar-se de manera immediata posaran en risc la garantia del dret a la salut dels ciutadans a més de produir un ofec financer a les entitats. Aquest deute respon a les quatre mensualitats de 350 MEUR que deuen a les entitats sociosanitàries dels darrers 4 mesos, als quals se'ls ha d'afegir el 33% del mes de juny, els 340MEUR a les farmàcies, i entre uns 60 o 80 MEUR als ortopèdics, a més del mes corrent. Per aquest motiu, Cristina Contel, presidenta d'ACES, ha posat en dubte que el FLA extraordinari pugui arribar a cobrir tot el deute acumulat.

L'Associació Catalana d'Entitats de Salut (ACES) és una de les entitats que ha reclamat aquest pagament, al costat del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya (COFC), la Federació d'Associacions de Farmàcies de Catalunya (FEFAC), la Federació Espanyola de Tècnics Ortopèdics (FETOR), la Federació de distribuïdores farmacèutiques (FEDIFAR), la Unió d Peittes i mitjanes residències (UPIMIR), PIMEC i la Plataforma contra la Morositat (PMM) que per primera vegada s'han unit per exigir aquests pagaments i alertar de la situació que viuen aquestes organitzacions.

Per aquest motiu, han reclamat que l'administració alliberi de manera ''immediata'' una part del pagament d'aquest deute acumulat perquè cada entitat pugui afrontar els compromisos a tercers, ja siguin a treballadors o a proveïdors, a qui ja han aplaçat molts pagaments, o fins i tot a la Seguretat Social, ens amb qui han pactat ajornaments de quotes que també tenen un sobrecàrrec. A més, les entitats afectades per aquest pagament, i que han rebut el suport de PIMEC, han reclamant que es compleixin els terminis de pagament establerts per llei ja que tal i com ha expressat Antoni Cañete, president de la Plataforma Multisectorial contra la Morositat (PMcM) és ''inexplicable'' que es ''deteriorin'' els terminis quan el servei sanitari va ''més enllà'' de l'àmbit empresarial.

En aquest mateix sentit, les entitats també reclamen un nou sistema de finançament perquè consideren que l'actual s'ha demostrat que és ''ineficient''. De fet, tant les diferents federacions com el col·legi de farmacèutics han reiterat que els impagaments no són un problema puntual i conjuntural, ja que fa més de 4 anys que es donen i consideren que l'única manera d'evitar-los és implementant un nou model. A més, creuen que l'actual sistema d'elaboració de pressupostos tampoc no és realista i per això, demanen acabar amb l'infrafinançament crònic de la salut.

Les entitats i petites empreses volen que s'eixigui el deute com més aviat millor però en cas de no poder-lo subsanar en la seva totalitat, volen un pagament parcial per aquest mateix mes de novembre, ja que tal i com ha confirmat Cristina Contel, d'ACES, hi ha empreses que no podran pagar les nòmines i per tant, cal ''prioritzar'' aquests casos. De fet, aquesta és una de les conclusions que totes les patronals del sector, algunes aquest dijous no presents, ja van manifestar dimecres en una reunió amb Economia, on es van comprometre a avaluar la situació concreta de cada centre per poder gestionar els recursos existents en funció de les necessitats concretes dels serveis.

Garantir el dret a la salut

Les entitats coincideixen a reivindicar que el pagament d'aquest deute i la reclamació dels impagaments no es deuen a motius empresarials sinó que estan posant la salut en situació de fallida i per tant, el dret dels ciutadans accedir-hi i en aquest sentit, lamenten que les conjuntures polítiques passin per davant d'aquest dret. Contel ha remarcat que ''les tresoreries estan esgotades'' i que no tenen línies de crèdit per poder seguir negociant. Per la presidenta d'ACES, aplaçar més pagaments com a mesura pal·liativa només genera una ''cadena de repercussió'' dins de la situació que viuen les entitats perquè darrera proveïdors també hi ha nòmines. ACES xifra en unes 20, les entitats associades que ja han anunciat no poder pagar als seus treballadors aquest novembre.

Així, entitats i organitzcions han demanat ''coresponsabilitat'' a les administracions catalanes i espanyoles i han recordat que la llei els atribueix la ''comanda'' de garantir aquesta ''prestació assistencial'', sense ambigüitats. En canvi, consideren que des que s'han començat a produir els impagaments, són les entitats, moltes sense ànim de lucre, qui amb recursos propis intenten garantir aquest dret. A mode d'exemple, Vicente Botella, president d'UPIMIR, ha afegit que ''un euro'' de no finançament a la llei de la dependència és una ''immoralitat'', que de moment, solucionen les entitats.

Jordi de Dalmases i Antoni Torres, de la FEFAC, han coincidit en que fins ara s'ha complert la responsabilitat dels professionals sanitaris perquè comporta una ''consciència social'' i s'ha seguit distribuint la medicació als malalts però a canvi ''d'arruinar-se'' ja que els farmacèutics són autònoms que no poden fer front a grans línies de crèdit i per tant, aporten patrimoni.

Possibles mobilitzacions

Les entitats han mostrat la seva confiança en què les administracions puguin fer un pas endavant els propers dies, però si aquest canvi no es produeix no descarten possibles mobilitzacions o altres mesures de pressió. Així ho ha afirmat Jordi de Dalmases, president del Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya, que ha recalcat que sempre es faran tenint en compte no afectar el sector amb conseqüències a la salut, perquè no és ''un sector d'oci''. Botella també ha afegit que es procurarà no crear ''alarma social''.