El coordinador de la Comissió Europea pel corredor mediterrani, Laurens Jan Brinkhorst, ha demanat "voluntat política" a l´Estat espanyol i França per impulsar aquesta infraestructura ferroviària estratègica, que ha d´unir Algesires amb el nord d´Europa passant per tota la costa mediterrània, inclosos els ports de Tarragona i Barcelona. "Els francesos no ho veuen com la seva prioritat, per ells és Lió-Torí, França-Itàlia, el nord, i Espanya es queda darrere dels Pirineus", ha lamentat Brinkhorst en declaracions a la premsa durant la conferència de FERRMED a Brussel·les.

Tot i que el president de FERRMED, Joan Amorós, ha denunciat la lentitud del corredor, Brinkhorst creu que "s´ha fet bona feina".

"Espanya ha fet molta feina en els últims 20-25 anys, la meva major preocupació és el trànsit transfronterer entre Espanya i França", ha assegurat Brinkhorst. Segons ell, els francesos "es veuen a sí mateixos com el centre" i no prioritzen la construcció de la connexió amb la Península Ibèrica, cosa que perjudica el tram català del corredor mediterrani.

"El meu rol és canviar aquesta situació i deixar clar que Espanya no ha de quedar aïllada pels Pirineus", ha assegurat el coordinador del corredor mediterrani. França està prioritzant la connexió transalpina entre Lió i Torí, que permet anar cap a Itàlia i Eslovènia, una ruta que podria obrir el comerç de les empreses catalanes i espanyoles amb l´Est d´Europa. "Però mentre la connexió francoespanyola no funcioni com cal, el trànsit continuarà sent per carretera i, en part, per mar", ha avisat.

"Des del punt de vista del corredor mediterrani s´ha completat molt", assegura el seu coordinador dins de la Comissió Europea. "És clar que sempre podria anar millor però si comparo la situació espanyola ara amb la de fa 20-25 anys, veig que heu fet una molt bona feina", ha indicat. Brinkhorst ha demanat més celeritat, ara, cap al nord, de "Barcelona cap a Perpinyà i Figueres, per incrementar els contactes amb els francesos".

El coordinador de la CE pel corredor mediterrani ha recordat que des del 2014 els 28 estats membres tenen un pla comú per a les xarxes ferroviàries i han "triplicat els diners disponibles". "No es tracta del finançament, sinó de la voluntat política, també de part dels francesos, per promoure la dimensió que falta", ha remarcat Brinkhorst.

El coordinador del corredor admet que "encara hi ha coses a fer en la part interior" de la infraestructura a nivell estatal, però assenyala com a prioritat "moure la dimensió transfronterera". Segons ell, "tant a la línia Sevilla-Madrid com la de Barcelona cap amunt hi ha molt interès".