El vicepresident del BCE, Vítor Constâncio, ha assegurat que el procés independentista de Catalunya no provoca inestabilitat en els mercats europeus. Després d´un seminari entre tots els governadors dels Bancs Centrals d´Europa a Madrid, on també hi ha participat el màxim responsable del Banc d´Espanya, Luís María Linde, el número dos del BCE ha dit que "sigui pel motiu que sigui l´economia pateix, però es un tema general que no es pot explicar per la situació que viu Catalunya". De la seva banda, sobre si el procés sobiranista suposa un risc per a la recuperació econòmica, Linde no s'ha volgut pronunciar.

El governador del Banc d´Espanya i el vicepresident del BCE també han parlat sobre l´anunciada pujada dels tipus d´interès dels Estats Units. Els dos han coincidit en que aquest fet no tindrà cap impacte negatiu en els mercats europeus. En aquest sentit, Constâncio ha assenyalat que les taxes d´interès a Europa es mantindran al mateix nivell o fins i tot podrien baixar en el futur.

"El mercat entén que la posició d´Europa i dels EUA en el cicle econòmic son diferents. Les polítiques econòmiques també son diferents, però ho son per una bona raó. Perquè responen als fonaments de cada una de les dues economies", ha afegit el vicepresident del BCE.