L'Audiència de Girona ha revocat una sentència del Jutjat de Primera Instància número de 1 de Blanes i obliga Banco Santander a retornar 85.000 euros a una parella de jubilats que va comprar Valores Santander, un producte financer en forma d'obligacions subordinades que el banc va emetre l'octubre de 2007. La resolució considera provat que Banco Santander "no va informar convenientment els afectats dels riscos associats als productes contractats" i afegeix que va incomplir "les obligacions que l´afecten perquè els recurrents no van tenir l´oportunitat de conèixer en tota la seva amplitud el producte que contractaven i els riscos que comportava". Els afectats són una parella de jubilats de Blanes de 82 anys, ambdós afectats per una discapacitat, que van adquirir els valors quan en tenien 74, el setembre de 2007, i que en el moment del bescanvi varen tenir un pèrdua superior al 68%.

L´advocada de la parella, responsable de l´Associació de Perjudicats d´Entitats Financeres a Girona (APDEF), Marta Muntada, ha destacat que "queda clar que Banco Santander va col·locar productes tòxics entre els estalviadors sota l´aparença d´un producte segur i de poc risc amb l´engany del 7,5 % de rendiment, sense informar de la gran complexitat del producte" .

Muntada considera que sentències com aquesta, la tercera que guanya l'associació a les comarques gironines, "han d´animar els centenars de clients de Banco Santander que han perdut els seus estalvis a reclamar" i afegeix que "la majoria són persones grans que tenien els seus estalvis i confiança dipositats en l´entitat" . Actualment a la demarcació de Girona s'estan tramitant vuit reclamacions més per aquests títols.

Valores Santander

Valores Santander és un producte financer en forma de obligacions subordinades els cinc primers anys que es transformaven obligatòriament en accions i que Banco Santander va emetre l´octubre de 2007 per captar 7.000 milions d´euros i finançar així la compra del banc holandès ABN Amro.

Es calcula que arreu de l´Estat hi ha 129.000 persones afectades per la compra d´aquests títols, que després de produir-se la fusió entre ambdós bancs (Santander i ABN Amro) van ser bescanviats obligatòriament per accions del nou banc, a més de la meitat del seu valor de compra (de 12,96 a 5,19 euros per valor).

L´Audiència Nacional en sentencia de l'1 de juliol de 2015 va confirmar una sanció imposada per la CNMV de 6,9 milions d´euros per considerar que Banco Santander va cometre infracció molt greu al no gestionar adequadament els conflictes d´interessos entre el seu benefici i el perjudici als clients.