Bankia va obtenir un benefici net atribuït de 855 milions d'euros en els nou primers mesos del 2015, fet que suposa un 7,3% més, segons ha informat aquest dilluns l´entitat a través d´un comunicat de la CNMV. El marge d'interessos arriba als 2.075 milions d´euros, amb un descens del 4% com a conseqüència d'uns tipus d'interès en mínims, la retirada de les clàusules sòl en les hipoteques i la depreciació dels bons de la Sareb. Sense aquest últim impacte, el marge d'interessos pujaria un 4,3%, segons calcula l´entitat. La menor rendibilitat de l'actiu es veu compensada per una rebaixa dels costos de finançament, que permeten que el marge de la clientela torni a augmentar fins situar-se al 1,47%.

El president de Bankia, José Ignacio Goirigolzarri, ha assegurat que "podem afirmar amb satisfacció que els ambiciosos objectius que ens vam posar fa tres anys en el nostre Pla Estratègic estan complerts amb antelació, i situen a Bankia com una de les entitats espanyoles més eficients, amb el risc controlat i elevant la seva solvència trimestre a trimestre. L'objectiu d'arribar a una rendibilitat sobre fons propis del 10% el tenim a l'abast de la mà. Es donen les condicions necessàries per seguir avançant en la devolució dels ajuts rebuts, un camí amb el qual estem fermament compromesos".

Les comissions aporten 708 milions d'euros al compte de resultats fins a setembre, en línia amb els nou primers mesos de l'any anterior, al registrar un avanç de l'1%, gràcies a les bones dades de comercialització d'assegurances i fons d'inversió. Els resultats per operacions financeres mantenen una aportació similar trimestre a trimestre i acumulen 224 milions d'euros en el que va d'any, un 50,1% més. La cartera de renda fixa (ALCO) roman estable, però la seva rotació ha permès a l'entitat aflorar plusvàlues. Amb tot això, el marge brut arriba als 3.030 milions d'euros, un 1,6% menys.

Les despeses d'explotació cauen un 3,8% en termes acumulats, fins als 1.257 milions d'euros, amb un camí descendent trimestre a trimestre. D'aquesta manera, la ràtio d'eficiència se situa en el que va d'any al 41,5%, enfront del 42,4% d'un any abans. Així, el marge abans de provisions dels nou primers mesos de l'any ascendeix a 1.773 milions d'euros, lleugerament per sobre de l'obtingut en mateix període de 2014. D'aquesta manera, Bankia va reduir el cost de risc recurrent (volum de provisions sobre crèdit) de l'0,63% entre gener i setembre de 2014 al 0,5% en el mateix període d'aquest any.

En els nou primers mesos de l'any el saldo de dubtosos va caure en 2.463 milions d'euros. D'aquesta caiguda, pràcticament la meitat, 1.224 milions d'euros, es produeix en el tercer trimestre, impulsada tant pel descens orgànic com per la venda de carteres. El saldo de dubtosos era a 30 de setembre de 14.084 milions d'euros. Amb això, la taxa de morositat es va situar en l'11,41%, enfront del 12,86% de tancament de 2014 i el 13,63% d'un any enrere. Mentrestant, la taxa de cobertura passa del 57,6% desembre al 61,7%.