Un total de 46 gasolineres de les comarques gironines ja permeten respostar gasoil a menys d´un euro per litre. Ho assenyalen les estadístiques públiques del ministeri d´Indústria, que certifica que el preu del dièsel ha accelerat la seva caiguda en les últimes setmanes fins a marcar el preu més baix des de març de 2010.

A Girona, l´estació de servei a l´hora de posar gasoil és la BonÀrea d´Arbúcies, on el litre costa 93,6 cèntims d´euro.

A l´extrem oposat, trobem les gasolineres properes a la frontera francesa, on resposten molts camioners abans de passar a un país amb els preus més elevats. El litre de gasoil més car de la demarcació es ven a les gasolineres de Cepsa a Portbou, a un preu d´1,145 euros.

Omplir un dipòsit de 50 litres a Portbou resulta, a dia d´avui 10,5 euros més car que a Arbúcies.

Entre les gasolineres més cares de la província també hi ha les de La Jonquera, on totes les distribuïdores de carburant tenen el mateix preu del dièsel: 1,129 euros el litre.

Com passa a tot l´Estat, la majoria gasolineres més econòmiques són les vinculades a supermercats o cadenes de distribució.

Al marge de BonÀrea, entre les benzineres més econòmiques de la demarcació hi ha les associades a Gros Mercat (GM Oil) o a Bon Preu (Esclat Oil).

En canvi, entre les grans distribuïdores, només Galp i la marca Campsa Express apareixen entre les més econòmiques. Ni Repsol, ni Cepsa i BP tenen cap gasolinera a Girona amb preus del gasoil inferiors a l´euro.

Fiscalitat i competència

Els impostos expliquen les diferències de preus que s´observen en les diferents autonomies. I és que els governs autonòmics tenen capacitat per gravar cada litre de carburant amb un recàrrec que pot arribar a 4,8 cèntims per litre.

Davant la greu crisi iniciada l´any 2008 i el descens de la recaptació procedent del sector immobiliari, moltes comunitats van incrementar l´impost que apliquen sobre el gasoil i la gasolina.

Les úniques que no n´apliquen cap són Aragó, País Basc, Navarra, La Rioja i Cantàbria. A Astúries, Madrid i Castella Lleó l´impost autonòmic arriba als 1,6 cèntims per litre. La resta, inclosa Catalunya, apliquen el tipus màxim.

No obstant, Girona i Catalunya compten un factor que ha contribuït a limitar la pujada de preus: la competència. Es tracta d´un dels territoris on han aparegut més gasolineres independents de baix cost, el que ha pressionat tot el sector a reduir els marges.

D´aquesta manera, tot i tenir una fiscalitat superior, Catalunya és l´autonomia de tot l´Estat on hi ha més gasolineres amb el gasoil barat.