L'empresa gironina Miquel Alimentació, propietat del gegant xinès Bright Foods, preveu augmentar un 13,4% la facturació i tancar el 2015 superant la barrera dels 1.000 MEUR. La firma, líder estatal en l'àmbit majorista, ja ha girat els ulls cap al país asiàtic i l'any vinent exportarà el seu model de 'cash & carry' al mercat central de Xangai. El director general de Miquel Alimentació, Pere Laymon, explica que Bright Foods vol aprofitar l'experiència de l'empresa gironina per convertir-se en el primer majorista nacional a la Xina. A l'estat espanyol, Miquel Alimentació tancarà l'any havent invertit 26,6 MEUR per obrir dos nous cash & carry, dues benzineres i 65 franquícies de les marques Suma i Spar.

Tres setmanes després de signar-se l'adquisició per part de Bright Foods, Miquel Alimentació ja ha començat a exportar producte cap a Xina. De moment, l'empresa gironina, la primera del sector de la distribució a Catalunya i líder estatal en l'àmbit majorista, ja hi ha enviat dos contenidors de vins i 53 referències. A més, està ultimant un acord per exportar-hi 1.000 tones d'oli de gira-sol.

El seu director general, Pere Laymon, concreta que Bright Foods vol consolidar Miquel com "la plataforma per a l'exportació de productes europeus i espanyols" cap al país asiàtic. "Principalment, els interessen xocolates, galetes, dolços, llet, aigua, oli, vins i caves", ha precisat Laymon.

L'empresa gironina està immersa en un nou pla de negoci, que s'estén fins al 2018, i que se subdivideix en dues grans potes. La primera se centra a l'estat espanyol, on Miquel Alimentació vol liderar el mercat de la distribució alimentària (sobretot, al sector horeca). "Estem organitzant noves adquisicions per poder executar el projecte a principis d'any, que és un objectiu compartit amb Bright Foods", ha precisat Laymon.

Obrir 'cash & carry' a la Xina

La segona gran pota del pla se centra al país asiàtic. Allà, Miquel no només serà el trampolí de Bright Foods per a l'entrada de productes espanyols i europeus, sinó que el gegant xinès també vol exportar-hi el seu model de 'cash & carry'. El seu primer projecte es farà l'any vinent al mercat central de Xangai, que s'ha ampliat amb un milió de metres quadrats.

"De moment tenim els terrenys i ho estem analitzant, encara no en sabem les dimensions", ha dit Laymon, en referència al projecte de 'cash & carry'. El director general de Miquel també ha explicat que encara no se sap si el 'cash & carry' operarà amb la seva marca, Gros Mercat, tot i que a ell això li "agradaria".

En paral·lel, Pere Laymon també ha avançat que Bright Foods vol aprofitar el 'know how' de Miquel Alimentació per posicionar-se com el primer majorista nacional a la Xina. "Actualment hi ha molts majoristes a cada regió, però cap d'ells és nacional; volem liderar el mercat del food service", ha concretat el director general.

Augment de facturació del 13%

Miquel Alimentació preveu augmentar aquest any la facturació en un 13,4% i passar dels 897 MEUR amb què va tancar el 2014 als 1.017 MEUR. Durant el 2015, l'empresa gironina ha invertit 26,6 MEUR (un 28,5% més que l'exercici anterior) i ha incrementat plantilla a jornada complerta en un 8% (passant dels 1.986 empleats als 2.157).

Segons ha concretat Laymon, les inversions d'aquest any han permès obrir dos nous 'cash & carry' a Lanzarote i Miranda de Ebro, dues benzineres i 65 franquícies dels supermercats Suma i Spar. Per a l'any vinent, Miquel Alimentació preveu invertir 23 MEUR per engegar cinc nous 'cash & carry' i deu benzineres més. El director general concreta que la firma té interès en expandir les gasolineres que porten la seva ensenya "com una estratègia per generar flux als centres de 'cash & carry'".

Laymon ha explicat els diferents projectes empresarials en què es troba immersa Miquel Alimentació -per qui Bright Foods en va pagar 110 MEUR- durant el Congrés AECOC 2015, la cimera del Gran Consum que reuneix a Barcelona més de 1.000 empresaris i directius de les principals companyies.

Sobre el procés sobiranista, el director general de Miquel Alimentació també ha respost una pregunta de la premsa, que li demanava si els inversors xinesos n'estaven preocupats. "Ni els interessa ni els preocupa", ha precisat Pere Laymon.

Miquel Alimentació, amb seu central al polígon de Vilamalla (Alt Empordà), compta actualment amb 64 centres 'cash & carry' repartits arreu de la geografia estatal i 730 franquícies dels supermercats Suma i Spar.