L'economia catalana va créixer un 3,3% interanual durant el tercer trimestre però "va moderant paulatinament el ritme d'acceleració", segons recull l'informe trimestral de conjuntura econòmica de la Cambra de Comerç de Barcelona. L'ens ha mantingut les previsions de creixement per al 2015 i el 2016, en el 3% i el 2,8% respectivament, perquè "l'entorn econòmic s'està tornant una mica més incert", ha assenyalat el president de la Cambra, Miquel Valls, qui ha afegit que de cara a l'any vinent els riscos augmenten. D'altra banda, Valls fa un advertiment al govern que surti del proper 20 de desembre: Calen més "reformes estructurals" si es vol garantir un creixement a llarg termini.

En comparació amb els tres mesos anteriors, el PIB català va créixer un 0,8% durant el tercer trimestre, segons les estimacions de la Cambra i ARQ-LAB de la Universitat de Barcelona (UB). Així, el creixement hauria afluixat una dècima respecte el 0,9% del segon trimestre i dues respecte l'1% dels primers tres mesos de l'any.

D'acord amb aquesta previsió, el creixement interanual del PIB va escalar entre el juliol i el setembre fins al 3,3%, mig punt per sobre del creixement registrat el trimestre anterior, que va ser del 2,8% segons l'Idescat. La Cambra considera que al quart trimestre es podria arribar al 3,4%. Des del segon trimestre del 2007 no s'assolia una xifra de creixement tan elevada a Catalunya.

La previsió és similar a la de l'economia espanyola, que entre juliol i setembre tindria un creixement intertrimestral també del 0,8% i interanual del 3,4% -una dècima més que a Catalunya. L'Idescat donarà a conèixer les dades provisionals el PIB del tercer trimestre la setmana vinent, el 5 de novembre, i les definitives es coneixeran el 23 de desembre.

Riscos que poden fer revisar a la baixa la previsió del 2016

Durant la presentació de l'informe de conjuntura econòmica aquest dimecres, Valls ha alertat del riscos que poden fer que el creixement previst per al 2016, del 2,8%, es torni a revisar a la baixa. Malgrat el president de la Cambra ha admès que "sempre existeix una incertesa política", ha puntualitzat que els riscos són sobretot econòmics.

La Cambra considera que "l'impuls que va generar el procés de recuperació accelerat fa uns mesos estava relacionat amb factors temporals externs que a mesura que passen els trimestres van perdent força", tal com s'exposa a l'informe. D'aquesta manera, el consum privat creixerà menys l'any vinent i també es preveu una moderació del ritme de creixement de les inversions, així com de les exportacions i les importacions.

Valls ha comentat que el canvi de perspectives mundials no fa variar les previsions sobre l'economia catalana, ja que considera que l'efecte negatiu d'una possible desacceleració de les exportacions es veurà compensat pels efectes expansius de la caiguda del preu del petroli i d'una probable depreciació de l'euro com a conseqüència de la pujada de tipus als EUA.

Des del punt de vista de l'oferta, el sector que registrarà el creixement més important serà el de la construcció. També es preveu que, a diferència del 2015, el creixement de la indústria s'acceleri el 2016 mentre que el dels serveis es podria moderar. Aquest menor creixement global pot fer que se segueixi creant ocupació però amb uns increments més fluixos (2,8%) que enguany (3%).

Les previsions econòmiques fetes per la Cambra de Comerç no tenen en compte com afectaria al PIB una hipotètica independència de Catalunya.

Valls demana al futur govern espanyol que faciliti l'activitat econòmica

Valls ha exposat que les xifres a curt termini "són bones" però "els factors de fons de l'economia catalana i espanyola no han millorat suficientment". Per sostenible la recuperació, defensa el president cameral, "calen més polítiques i reformes estructurals que aprofundeixin en la capacitat per millorar la productivitat i la creació d'ocupació, perquè si no la recuperació serà curta". Aquest serà el "repte" del govern que surti de les eleccions espanyoles el proper 20 de desembre, ha defensat.

Miquel Valls ha puntualitzat que aquestes reformes estructurals passen per "simplificacions administratives, facilitar l'activitat econòmica i donar llibertat perquè l'activitat econòmica es pugui desenvolupar amb els millors termes de productivitat", entre altres.