Barcelona i Girona estan entre les ciutats amb els supermercats més cars de l'Estat espanyol, segons es desprèn de l'informe anual que elabora l'organització de consumidors OCU. En concret els supermercats barcelonins són fins a un 24% més cars de mitjana que el més barat de l'Estat. A Girona són un 23% més cars. De fet, a tot Catalunya són més cars, a la circumscripció de Tarragona ho són un 22% de mitjana, i a la de Lleida un 21%. Des de l'OCU s'alerta que entre el 2007 i el 2014 el pressupost familiar mitjà ha baixat de 32.000 euros anuals a 27.000. És per això que conviden a mirar com s'omple el cistell de la compra, atès que hi poden haver diferències de fins a 2.000 euros anuals.

Segons l'OCU en set anys el poder adquisitiu de les famílies ha caigut un 15%, mentre que la major part de productes d'alimentació i adrogueria s'han encarit. L'entitat divideix entre dos tipus de cistells de la compra, el que s'omple de primeres marques i el que s'omple amb la marca més barata de cada producte que s'escull. En el cas de la primera, a Barcelona es poden estalviar fins a 1.300 euros anuals en funció del supermercat. En el cas de la segona, l'estalvi pot arribar als 2.000 euros.

Les xifres, però, tenen lletra petita. Si bé és cert que, en general, és a les ciutats grans on hi ha més possibilitats d'estalvi, també ho és que en una ciutat petita és molt més fàcil desplaçar-se fins al comerç més barat. A les ciutats grans això es complica si no és que l'establiment està "raonablement a prop" dels cercles habituals del consumidor.

En el cas del cistell de primeres marques, la cadena Alcampo és la que ofereix els preus més barats arreu de l'Estat. Tot i això, l'últim any els ha pujat un 2,3%. En el cas de la cistella econòmica els ha pujat un 8,8%.

Segons l'OCU, aquesta tendència es repeteix en la majoria de cadenes d'àmbit estatal, amb l'excepció de Carrefour Express, Carrefour Market i Simply Market. L'entitat alerta que l'augment ha estat "notable" entre algunes cadenes que duien temps rebaixant l'oferta, com ara les del grup El Corte Inglés (que han pujat preus entre un 1,4 i un 1,9%) i Bon Preu.

Finalment cal destacar que a Barcelona el supermercat més barat és l'Alcampo de Diagonal Mar (que tot i això és un 10% més car que el més barat de l'Estat), mentre que el supermercat més car de la ciutat és el Proxim de Consell de Cent (que supera en un 37% els preus de l'establiment més barat de l'Estat). A Tarragona, el més barat és el Mercadona de l'Avinguda Vidal i Barraquer (un 16% més car que el més barat de l'Estat) i el més car el Suma del carrer Pere Martell (un 29% més car).