El governador del Banc d'Espanya, Luis Maria Linde, ha assegurat aquest dimarts durant la seva intervenció a la VI Trobada Financera organitzada per Expansión i KPMG que durant el 2015 l'economia espanyola s'ha situat en un "triangle virtuós" que generarà un creixement del PIB "superior al 3%" al 2015 i que permet esperar que a finals del 2016 la taxa de desocupació "es pot situar per sota del 20%". En tot cas, Linde ha advertit que "el grau d'incertesa de les previsions econòmiques s'ha ampliat en els últims mesos" i "els riscs de desviació a la baixa s'han accentuat a causa del deteriorament de l'economia mundial".

Segons Linde, els tres factors d'aquest "triangle virtuós" són "un creixement vigorós i sense inflació, creació d'ocupació i superàvit exterior", de manera que al 2015 la taxa d'inflació té una mitjana negativa, un superàvit de balança corrent "superior a un punt del PIB" i un creixement de filiació a la Seguretat Social que apunta a l'objectiu de rebaixar el 20% d'atur en tancar el 2016.

Malgrat aquest fet, ha dit, "l'economia espanyola està en condició d'afrontar aquests reptes" perquè les reformes empreses "afavoreixen la recuperació econòmica i contribueixen a incrementar la resistència" a condicions "exògenes".

Igualment, segons Linde, "cal perseverar en la correcció dels desequilibris" que provenen de la crisi, i en particular la desocupació, i el deute internacional.

"Cal recordar que el nostre esforç de desequilibri s'ha generat en un context molt advers fruit de la greu crisi entre 2009 i 2013 i no s'ha d'exagerar el marge de maniobra de la política econòmica ni posar en risc la consolidació fiscal", ha conclòs.