La taxa d'absentisme laboral ha crescut fins un 4,4% al conjunt de l'Estat durant el 2014 i ha trencat així una tendència a la baixa d'aquest fenomen que s'havia produït entre 2008 i 2014. Segons l'Informe del Mercat de Treball i Negociació Col·lectiva elaborat per Foment del Treball, de les 251 hores no treballades el 2014, 189 corresponen a vacances, permisos, formació i representació sindical, 60 hores són relatives a incapacitats temporals, maternitat i conflictes laborals i 2,7 hores són absentisme no justificat. Segons els autors de l'estudi, aquest absentisme es podria reduir amb un millor control per part de l'empresa i un paper més actiu de les mútues i els instituts de salut públics.

Tant a Catalunya com a la resta de l´Estat la taxa d´absentisme va créixer fins a l´any 2007 i a partir d´aquest any es va produir una disminució constant i rellevant entre els anys 2008-2013, coincidint amb els anys de crisi econòmica. En canvi, a partir del 2014, s´ha produït un repunt de les baixes d´incapacitat temporal. Al llarg del 2014, doncs, va repuntar fins al 4,4% al global d'Espanya, tot marcant el final d'una tendència de reducció d'absentisme que havia durat 6 anys, des de 2008 fins a 2013.

Davant d´aquest escenari, Foment del Treball proposa mesures com un paper més actiu de les mútues i dels serveis mèdics de les empreses i potenciar l'Institut Català d'Avaluacions Mèdiques i Sanitàries (ICAMS). Així mateix, la patronal vol fomentar els canals de comunicació que afavoreixin les interrelacions entre el personal mèdic dels serveis públics de salut i els serveis mèdics de Mútues i empreses i potenciar els recursos i actuacions del ICAMS i la seva coordinació amb les empreses.

D´altra banda, la patronal catalana també proposa el reconeixement de competències a les mútues per expedir altes mèdiques en tots els supòsits (incloent els processos de contingències comunes) i potenciar les mesures de control i eficàcia de la incapacitat temporal de curta durada. L´estudi de Foment també aconsella la supressió de l'obligació empresarial de pagament de la prestació des del quart al quinzè dia de la baixa per incapacitat temporal i la revisió de les llistes d'espera amb l'objectiu de reduir-les evitant costos a les empreses en la gestió de la incapacitat temporal.