El sindicat més poderós de França, la CGT, vol modificar la normativa laboral per reduir la jornada setmanal de 35 hores a només 32 hores. Assegura que la mesura contribuirà a millorar la productivitat i a crear i salvar llocs de treball.

Mohammed Oussedik, que encapçala la campanya de la CGT, va dir una jornada de a 32 hores també ajudaria a millorar l'equilibri entre la vida laboral, el progrés social i la salut dels treballadors.

La campanya de la CGT arriba en un moment en què el govern francès ha flexibilitzat les obertures del comerç, que ara podran obrir alguns diumenges, una mesura que fins fa molt poc semblava impensable al país veí.

De fet, en el propi govern gal han aparegut veus crítiques i que se situen en línia amb el que proposa la CGT: "Somio amb un món on no es treballa en cap de setmana. Somnio un món on només treballaríem 32 hores a la setmana, on podria dedicar temps als altres, llegir llibres i anar al teatre", va dir fa poc la ministra de Justícia, Christiane Taubira en una entrevista televisiva.

La reducció de la jornada laboral setmanal no només té aliats entre els sindicats. Ahir, per exemple, s'hi va sumar Carlos Slim, el segon home més ric del món.

En una jornada a Alacant, Slim va proposar una jornada laboral de 32 o 33 hores repartida en tres dies com a mesura per a reduir la desocupació. Això sí, també planteja que la jubilació es retardi als 75 anys.

"Treballa més hores (per dia) i més anys obre el camp perquè altres persones treballin. Aquests quatre dies (restants) ens donarien qualitat de vida, facilitaria que aquells que ho desitgin busquin dues feines, mentre que la resta propiciaran la creació de moltes activitats", va assegurar el magnat mexicà.

En la ponència titulada "El valor de l'eficàcia democràtica en el desenvolupament", Slim va manifestar que encara que l'horari oficial és de 40 hores, però que en realitat se'n fan al voltant de 30 pels descansos que es fan, entre els quals va citar les paues per fer al cafè.

Respecte a la jubilació, la postura de Slim sí que és radicalment oposada a la dels sindicats de França que, com a casa nostra, s'han oposat a l'increment de l'edat de jubilació i dels anys de cotització necessaris per cobrar-la aprovats els darrers anys.

Així, Slim proposa "retirar-se als 75 anys" ja que el "coneixement i l'experiència (del treballador) es fa més fort després dels 60 anys".

L'empresari mexicà s'ha referit al cas d'Espanya, on va ditrque té coneixement que la jubilació real és als 62 anys, i va afirmar que això "fa insostenible la política de jubilació".

"Cal treballar menys dies, 33 hores probablement, i retirar-se als 75 anys", va insistir Slim davant un fòrum amb diversos expresidents iberoamericans, com l'espanyol Felipe González, el colombià Belisario Betancur, el xilè Ricardo Lagos i l'uruguaià Julio María Sanguinetti i empresaris com Esther Koplowitz.

I què hi diuen els nostres representants sindicals? El secretari general de CCOO a Girona, Bartomeu Compte, està d'acord en la "necessitat de repartir el temps de treball per ocupar més gent", tot i que adverteix que "això no soluciona res si els salaris baixen".

Per a Compte, abans d'abordar el debat de la reducció horària, caldria "apostar decididament per lluitar contra l'economia submergida i per acabar amb l'allau d'hores extra no comptabilitzades que hi ha en molts sectors precaris".

Segons les estadístiques de l'OCDE per a l'any 2013, recollides en un informe de l'Institut d'Estudis Europeus, la mitjana d'hores anuals treballades a l'any al món se situa en 1.770, encara que amb grans diferències entre països. A Espanya es van comptabilitzar 1.665 hores de feina, per sota la mitjana de l'OCDE, però més que a Alemanya (1.388) i França (1.489). Xile, Grècia, Corea i Mèxic superen les 2.000 hores anuals.