Unió de Pagesos (UP) avisa el Govern que no permetrà que es deneguin sol·licituds viables de les quasi 3.000 peticions per incorporació de joves i modernització de les explotacions corresponents a l'any 2015. El sindicat agrari assegura que després d'una convocatòria "quasi inexistent" el 2014, ara no els serveix com a excusa "problemes de disponibilitat pressupostària". "Que no diguin que no hi ha diners perquè no és cert", ha afirmat el coordinador nacional d'UP, Joan Caball, que assegura que Agricultura pot finançar per als anys 2015-2016 fins a 100 MEUR a través del Pla de Desenvolupament Rural (PDR) aprovat per la Comissió Europea. Segons càlculs del sindicat, amb 80 milions podrien atendre totes les sol·licituds viables.

UP no permetrà "més retallades" en ajudes per a la incorporació de joves o la modernització d'explotacions. El coordinador nacional del sindicat agrari, Joan Caball, ha assegurat que després d'anys de convocatòries paupèrrimes, el 2015 és el primer any que es pot "morir d'èxit" perquè molts pagesos han presentat sol·licituds de nou perquè hi ha un nou Pla de Desenvolupament Rural (PDR) amb una dotació financera aprovada per la Comissió Europea.

Caball ha explicat que això ha disparat el nombre de sol·licituds i, per exemple, l'estimació del nombre de peticions per a la incorporació de joves el 2015 és de 775 arreu de Catalunya (65 a l'àrea metropolitana, 70 al Camp de Tarragona, 99 a les comarques centrals, 84 a la demarcació de Girona, 62 al Pirineu, 276 a Ponent i 119 a les Terres de l'Ebre). "Són moltes més que l'any anterior perquè els joves només es poden incorporar un cop i fins ara no hi havia diners", ha explicat Caball.

També han augmentat les peticions per a la modernització. En total, calculen que se n'han presentat 2.178 de viables a tot el país, ja sigui per a la competitivitat, la mitigació del canvi climàtic o la diversificació. D'aquestes, 109 són a l'àrea metropolitana, 159 al Camp de Tarragona, 271 a la Catalunya central, 241 a les comarques gironines, 206 al Pirineu, 945 a Lleida i 247 a les Terres de l'Ebre.

Joan Caball ha explicat que se senten "rumors" sobre denegacions de sol·licituds excusant-se en problemes de pressupost. "No permetrem que es deneguin i, si cal, sortirem al carrer i farem mobilitzacions", ha afirmat Caball que assegura que "no és cert" que no hi hagi diners.

"Comencem un exercici de set anys de nou i el PDR preveu la possibilitat de finançar per als pròxims dos anys fins a 100 MEUR", ha exposat el coordinador nacional. D'aquests diners, detalla, la Generalitat n'hauria de posar aproximadament la meitat però no hauria de començar a fer efectius pagaments de modernització d'explotacions fins d'aquí a uns dos anys. "Fer el projecte i dur-lo a terme porta el seu temps, no haurien de començar a abonar ajudes fins el 2017", ha explicat.

Segons càlcul del sindicat, amb 80 MEUR n'hi hauria prou per atendre totes les sol·licituds viables d'aquest exercici. A més, Caball recorda al conseller d'Agricultura que tant la modernització com la incorporació de joves són "dues de les línies vermelles" que es va comprometre a no traspassar a l'hora de reduir pressupostos.