El Departament d'Empresa i Ocupació ha destinat 1,2 milions d'euros per al programa de suport als autònoms 'Consolida't', que preveu beneficiar 700 persones. Es tracta d'una xifra gairebé un 30% superior a la de l'any passat, fet que també permetrà augmentar el nombre de beneficiaris en un 27%, segons el Departament. El programa va néixer després d'una nova prova pilot l'any 2013 enfocada a millorar la competitivitat i sostenibilitat dels treballadors autònoms. Aquest any, a més, s'ha ampliat el programa entre les persones dels col·lectiu sense cap limitació respecte l'antiguitat en el negoci i incorporant els que han fet fallida i volen una nova oportunitat en el mateix règim.

El programa 'Consolida't' va néixer després d'una prova pilot impulsada el 2013 i enfocada a la millora de la competitivitat i sostenibilitat dels autònoms. El pla, que s'emmarca en el Programa Catalunya Emprèn, estableix accions formatives en gestió empresarial així com l'assessorament personalitzat a treballadors autònoms per afavorir la consolidació de la seva activitat.

Els participants reben formació en anàlisi del compte de resultats i gestió de tresoreria i d'altres aspectes com la gestió econòmica, jurídica, documental, comercial, d'atenció al client, gestió del temps, comunicació, màrqueting digital, networking i coworking.

D'altra banda, s'espera que participin en el programa joves inscrits a la Garantia Juvenil i que hagin utilitzat els ajuts de fins a 9.080 euros per constituir-se com a autònoms, impulsats recentment. El programa l'executaran entitats col·laboradores, que rebran un subvenció per fer accions formatives incloses en el programa. Aquestes entitats poden ser escoles de negocis universitats i escoles universitàries o entitats dependents vinculades a aquestes i col·legis professionals. També, ho poden ser les associacions professionals del treball autònom de Catalunya de caràcter intersectorial inscrites al Registre d'associacions professionals del treball autònom a Catalunya del Departament d'Empresa i Ocupació.

A Catalunya, hi ha 545.251 persones afiliades al règim especial de treballadors autònoms, de les quals 320.201 són autònoms pròpiament dits, és a dir, no s'hi inclouen els integrats de societats mercantils, cooperatives o altres entitats societàries ni col·laboradors familiars. Per antiguitat, un 55,2% són autònoms de cinc o més anys; un 9,8% de 3 a 5 anys; un 18%, d'1 a 3 anys; un 7,6% de 6 a 11 mesos i un 9,4% de menys de sis mesos. El 80,2% dels autònoms no tenen assalariats.