La fundació privada SER.GI ha engegat una campanya de donacions entre autònoms i petits empresaris per impulsar el seu projecte de masoveria urbana. És a dir, aquells pisos de lloguer social on les famílies en risc d'exclusió que hi viuen paguen menys a canvi de fer reformes als habitatges (des d'una mà de pintura a canviar-ne el paviment). La campanya, que compta amb el suport de diferents col·legis professionals, demana fer aportacions de 36 euros anuals per poder cobrir el cost de gestió d'aquests pisos (es calcula que cadascun costa 3.375 euros l'any). Avui dia, SER.GI té set habitatges de masoveria urbana a Girona, Figueres i Lloret de Mar (Selva) dels 250 que gestiona la fundació.

La fundació SER.GI va engegar el seu projecte de masoveria urbana ara fa tres anys, a finals del 2012. Aquesta fórmula de lloguer social permet que les famílies en risc d'exclusió puguin abaratir el preu de l'arrendament a canvi de fer millores pactades als habitatges.

Els contractes se signen per tres o cinc anys, i les obres als pisos es fan en funció de les habilitats de cada llogater. Poden anar des de pintar el pis fins a reformar-ne la cuina o el bany, passant per canviar l'enrajolat, el paviment o instal·lar finestres.

A dia d'avui, la fundació gestiona set pisos en règim de masoveria urbana (tots, propietat de particulars). Aquests habitatges es troben a Girona, Figueres i Lloret de Mar. De totes maneres, aquesta fórmula de lloguer social encara és molt desconeguda, i per això SER.GI ha engegat una campanya per impulsar-la. "La masoveria urbana s'esmenta a la Llei Catalana de l'Habitatge, però el text no la desplega", explica el president de l'entitat, Bru Pellissa.

La campanya que ara ha iniciat la fundació es titula 'Jo faig un 36 per a la fundació SER.GI'. Es dirigeix a autònoms, professionals liberals i petits empresaris. Per això, compta amb el suport de diversos col·legis professionals i associacions del territori, que s'han compromès a difondre-la. Hi col·laboren, entre d'altres, el Col·legi d'Arquitectes, el d'Enginyers Tècnics Industrials, el de Pedagogs, el d'Educadors i Educadores Socials, el Gremi d'Instal·ladors, l'Associació Gironina d'Empresàries (AGE) i l'Associació d'Hostaleria Girona i Radial.

Aportacions de 3 euros mensuals

La mecànica de la campanya és simple. Consisteix en què, tots aquells qui ho vulguin, facin aportacions de 36 euros anuals (o el que és el mateix, 3 mensuals) per ajudar a cobrir les despeses de gestió d'aquests pisos. "Calculem que un habitatge de masoveria urbana costa anualment 3.375 euros", explica Pellissa. Aquesta quantitat inclou, entre d'altres, les ajudes al lloguer i també el preu dels materials per dur a terme les reformes (els llogaters hi posen la mà d'obra).

L'objectiu de l'entitat privada és que, durant el primer any, la campanya permeti recollir entre 100 i 150 donacions. Això permetria cobrir les despeses d'un habitatge de masoveria urbana. A partir d'aquí, la intenció és anar a més. "Com a mínim, ens agradaria poder arribar tenir cinc habitatges més; però el més positiu és que la campanya fes efecte de bola de neu i que, en dos anys, poguéssim gestionar una vintena d'aquests pisos", explica Bru Pellissa.

A dia d'avui, la fundació SER.GI gestiona 250 habitatges. D'aquests, 45 són propietat de l'Ajuntament de Girona i la resta, de particulars. Es troben repartits entre Girona, Figueres, Lloret de Mar i Pineda de Mar (Maresme). L'entitat gironina atén, entre d'altres, famílies monoparentals, dones víctimes de violència masclista, pensionistes amb ingressos reduïts, aturats de llarga durada, discapacitats, gent amb malalties greus, famílies desnonades o immigrants sense permís de residència.